2012. július 15., vasárnap

Magyar ugar

Hát mégsem Amerika ez.....

Nézem a képeket a Nagykőrösi tűzoltólaktanya avatásáról.
Örül a szívem, hogy végre valahol valamit tesznek a tűzoltókért, valahol mégiscsak figyelnek arra, hogy nem lepotyogott csempéjű tusolókban kelljen rózsáját veszett zuhanyozókban fürdeniük, ablaktalan híradós rekeszben üldögélniük, a rosszul záródó ablakon besüvítő dermesztő jeges huzatban, vagy rekkenő forró helyen, rozoga ágyakon pihenniük.

Ünnep ez a javából.
Az már csak apró zavaró tényező, hogy a képek nem a legjobb minőségűek. Kevés a jól elkapott pillanat, nincsenek a képek megvágva, nincsen utómunkálat- a képek egyike-másika életlen, nem biztos, hogy bugyiját igazgató nő képének itt lenne a helye ebben a képtárban.
De ez csak a hozzá nem értő, vagy igénytelen fotóriportert minősíti.
Jobban zavar viszont az, hogy az ünnepségnek nincs meg az a hangulata, amit egy tűzoltó ünnep valamikor nyújtott.

Össze-vissza álldogáló tűzoltók, ad-hoc összeverődött közönség előtt úgy tűnik, mintha senki sem tudott volna arról, hogy itt, éppen most, ünnepség van, jön a katasztrófavédelem első embere laktanyát avatni - úgy néz ki, mintha mindenki az utolsó pillanatban értesült volna arról, hogy itt és most tűzoltólaktanya átadás lesz.


Nézem a szedett-vedett össze nem öltözött vezetőket. Van itt díszegyenruha, van itt zubbonying, van itt fekete öltöny, van itt rövid ujjú ing és van itt sok-sok különböző, de egyformán pucolatlan cipő.


A legfőbb vezető testi adottságai nem változtathatóak egyik percről a másikra. De hogy egy szűk zubbony inggel ezt még hangsúlyozottá is tegyék...

Édes istenem, hát hol vannak a  jól szabott egyenruhák...?

...és hol a női szíveket megdobogtató fess tűzoltók?

Lehet, velem van a baj.

Talán túl sok JAG-et néztem az utóbbi időben, és elhittem, hogy az a természetes, hogy egy egyenruhás szervezetben rend van, igényesség, makulátlan egyenruhák, tükörfényesre pucolt cipők, megtervezett és felemelő hangulatú ünnepségek, a testület tagjainak megbecsülése és elismerése.
Jaa, hogy _az_ Amerika...?!

Nincsenek megjegyzések: