2012. március 29., csütörtök

Az elkövetett cselekmény súlyával arányban álló

Az elkövetett cselekmény hivatalos minősítése: szabálysértési értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás vétségének kísérlete.
Ez tényszerűen állt egy zártkerti kunyhó ajtajának megrongálásból 400 Ft rongálási értékben, egy másik kunyhó ajtaját is megrongálta ott 600 Ft. volt a rongálási kár, meg két másik kunyhó ajtót rongált meg ahol még 1200.-Ft. rongálási kár keletkezett. Ez ugye mindösszesen 2200.-Ft. okozott kár.
Az elkövető elvégzett 7 osztályt és kissé nehéz felfogásúnak tűnt, úgyhogy már a nyomozás során 40.000.-Ft bekerülési költségért elmeorvos szakértővel megvizsgáltatták, és kiderült, hogy
közepesen súlyos fokban korlátozott a beszámítási képessége, de a szakértő szerint büntethető.
Nem jött el az első tárgyalásra, ezért a bíróság elrendelte rendőri elővezetését, ami azt jelenti, hogy reggel jó korán elmennek érte a rendőrök, beviszik a rendőr örsre és 14 órára előállították a bíróságra. Ennek költsége a megtett útra vetített költség, ami 18.000.-Ft.
A kirendelt védő eddig két alkalommal vett részt a tárgyaláson, ez eddig 6.000.-Ft.
Most lesz még majd tárgyalás, mert még tanúkat idéz be a bíróság, tehát további 3.000.-Ft-tal emelkedik a költség, a tanúk útiköltségét meg kell téríteni, ez a megidézett négy tanú esetében öszesen 4 x 720.-Ft- 2880.-Ft. A tárgyalási idézőket, ami ajánlott tértivevényes öt levet jelent 910 ft darabjával ez, 4.600.-Ft. ha jól számolom, összesen: 74.480.-Ft. effektív kiadás az állam költségére.
És akkor még nem beszéltem a rendőrség által a nyomozásra ráfodított legalább 20 munkaórájáról, az ügyészség vádemelési munkájáról, ami legalább 5 óra, az ügyész részvételéről a tárgyalásokon, és bíróság felkészülési munkáját meg a tárgyalással eltöltött idejét.

Értitek, 2200.-Ft. értékben okozott kárt ez a szerencsétlen, és az állam rákölt 75.000.-Ft-ot, meg dogozik vele a rendőr az ügyész a bíró meg az ügyvéd- hogy kiszabjon egy felfüggeszetett szabadásgvesztést, mert már próbára bocsátás hatálya alatt követte el ezt az újabb cselekményt, és mivel nem teljesen beszámítható, így közérdekű munkavégzésre nem ítélhetik.
Ja és a bűnügyi költséget sem fogja tudni megfizetni az elkövető, mert nincs munkája.
Ha meg el kell rendelni a felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtását, akkor az alatt két hónap alatt, amire ítélhetik, eltarthatjuk, őrizhetjük. Ez kell nekünk. A törvény szigorával lesújtani a gaz bűnözőre!

Hát nagyon megéri...

Talán ilyen esetekre is be kéne vezetni a közigazgatási bírság mintájára a büntető bírságot.

Nincsenek megjegyzések: