2012. április 7., szombat

Fog

Hétfőn fogorvosnál jártunk, elvittem az anyukámat Szegedre a régi fogorvosunkhoz, mert addig nem fogadta el a pesti fogorvosok véleményét, amíg a fogpótlás kiagyalója meg nem mondja a véleményét Anyámnak leleményes megoldás volt a szájában és több mint tíz évig szuperül megoldotta a problémát. Lementünk Szegedre, és a fogorvos sajnos nem jó hírrel szolgált, szerinte sem lehetett tovább fenntartani az előző leleményes megoldást. A további álmatlan éjszakák elkerülése végett ott helyben el is kezdődött az új fogsor megteremtésének lehetősége: egy ülésben megszabadította anyámat a maradék első felső négy fogától. Itthon azon vihorásztunk, hogy most aztán már a hamut is mamunak mondja. Kitalálta, hogy most akkor ő csak tejet ehet. Külön győzködnöm kellett, hogy a botmixer erre lett kitalálva, hogy akinek nincs foga, helyette megrágja az ebédjét. Összeírtuk a heti menüt, amit anyám lelkesen meg is főzött, és örömmel újságolta minden nap, hogy milyen finomak lettek a turmixolt levesek, a krumplik és húsok.
Szerdán előállt azzal, hogy valami rendellenesség van az egyik foga helyén. Délután elvittem a helyi körzeti fogorvoshoz, hogy nézze meg, tényleg van-e bármi gond. Az idős doki belenézett a szájába és azt mondta, hogy egy két nappal ezelőtti foghúzásnak így kell kinézni. De a kedélyek megnyugtatására csinált egy röntgent, és bizony kiderült a turpisság, hogy egy gyökér rész bentmaradt. (a dolog pikantériája, hogy a bentmaradt gyökeret nem érezhette az anyám, amit ő érzett az egy egyszerű íny sérülés gyógyulása) Kivenni már nem volt hajlandó, merthogy nem ő a körzeti fogorvosa a mamának, menjünk az illetékes doktorhoz, aki majd eldönti, hogy kiveszi, vagy szájsebészhez küldi el.
A rtg felvételt a nap felé fordítva lefényképeztem és elküldtem a szegedi dokinak, aki megnyugtatott, hogy ez nem igényel semmi szájsebészeti beavatkozást, ezt egy fogorvostanuló is egy pillant alatt képes baj nélkül kivenni, majd ha megyünk megteszi ő is, sürgős beavatkozást nem igényel. Sűrű elnézést kért, de itt csak foggyökér volt már, és mivel erősen az elhalás és eltűnés állapotában volt - ezért, emiatt a csapolt gyökér miatt nem maradhatott meg a régi pótlás- a gyökércsúcs megléte után nem kutakodott tovább a fogóval.

Hát így jártunk. A mama megnyugodott, a hónap közepén megyünk újra Szegedre, amikor már mintavétel is történik, és napokon belül végre lesz fogsora ismét.

Azért mekkorát fejlődött a tudomány! Régen hónapokig kellett fogatlannak lenni, akinek szerencsétlenségére teljes fogsort kellett csináltatnia. Azt mondták, hogy meg kell nyugodni az ínynek. Most meg! Begyógyulnak a sebek, és egy hét múlva lehet mintát venni, a technikus két munkanap alatt elkészíti a fogsort, pár napig próbálgatják, illesztgetik, és pár hónap után ha szükséges alábélelik a fogsort és kész. Nincs hónapokig tartó fogatlanság, nincs ideiglenes fogsor drága pénzért, hanem van végleges jó megoldás.
Persze gondolom ez is fogorvos függő...
Nem véletlenül megyünk ezért a fogorvosért olyan messzire.

Nincsenek megjegyzések: