2012. január 23., hétfő

Navigare necesse est - Laura Dekker 2.

Lám-lám, évek múltán visszaköszönnek a hírek. Nagy port vert fel 2009-ben, hogy egy tizenhárom éves kislány egyedül akarja körbehajózni a Földet egy vitorlással. Akkoriban a holland gyámhivatal odáig ment el, hogy pert indított a szülők ellen, hogy a bíróság vegye el a szülőktől a gyermeket, mert felelőtlen szülők, akik szántszándékkal sodorják bajba, teszik ki életveszélynek a gyermeküket, aki ráadásul a körbehajózás ideje alatt iskolába se járna.
Laura Dekker esete 2009-ben el is ült, legalábbis a magyar sajtó nem tért vissza rá többet.
Közben Laura elköltözött a holland hatóságok elől külföldre, és onnan pereskedett a gyámhatósággal, és a bíróság végül is engedélyezte neki a vitorlázást, egy, a tervezettnél nagyobb hajóval, és kötelezték, hogy gyakran kössön ki, és javítsák meg a hajóját minden alkalommal.
Most itt a hír, hogy Laura Dekker kikötött. Az egyéves út tegnap ért véget St. Maarten kikötőjében, ahová Dekker, Guppy nevű kétárbocos hajója befutott. Innen indult egy évvel ezelőtt.
No nem tizenhárom, hanem tizenhat évesen kerülte meg e földet egyedül egy vitorlással, de mégis megtette.
2010 májusában volt egy másik tini, egy ausztrál tizenhat éves, aki egyedül megállás nélkül körbekerülte a földet egy vitorlással ( minő csoda, egy rózsaszín vitorlással) Jessica Watson után volt még egy tizenhat éves amerikai tini, Abby Sunderland aki szintén megpróbálta a körbehajózást, de neki nem sikerült.

Laura Dekker teljesítményét a Guiness nem hitelesítette, mert nem szeretnék veszélyes versenyre bátorítani az ifjú hajósokat.
Nos hát nem is lehetne bárkit ilyesmire rávenni. Dekker azonban a tengeren született, szüleivel évekig vitorláztak szerte a világon, szinte egész életét vitorláson töltötte. Az anyatejjel együtt szívta magába a hajózás minden csínját-bínját, őt erre nevelték a szülei. Neki nem volt ez lehetetlen vállalkozás...

Nincsenek megjegyzések: