2009. augusztus 23., vasárnap

Navigare necesse est - Laura Dekker esete a holland hatóságokkal

Egy 13 éves holland kislány, Laura Dekker, a világ körbevitorlázása ürügyén szeretne két évet mulasztani az iskolából. A szülők kérték az iskolát, hogy 2011 szeptember 1-ig mentsék fel az iskolalátogatási kötelezettség alól.
A hatóság annyira megorrolt a szülőkre, hogy jelenleg bíróság előtt van az ügy, és a per tárgya az, hogy elvegyék-e a szülőktől a szülői felügyeleti jogot.

Ha jól gondolom, nem a családi pótlék folyósítása, vagy az állami segély folyósíthatósága a per oka, amit a felelőtlen holland szülők azért még be akarnak zsebelni az államtól.

Az jutott eszembe, hogy nálunk hány szülő, szülői felügyeleti jogát kéne megszüntetni pusztán csak az okból, hogy nem járatja iskolába a gyerekét. Vajh ők felelősen végiggondolják-e hogy a gyerekük analfabéta marad? És vajh az állam végig gondolta-e hogy jelentős számú állampolgára nemcsak írni olvasni számolni nem fog tudni, de a családon kívüli példa esélye se adatik meg neki, nem fogja látni, hogy máshogy is lehet, sőt, máshogy kell élni, mint a segélyért kuncsorgó, dologtalan, munkátlan, csak a megélhetés miatt, a családi pótlék folyósítás, mint megélhetési forrás miatt sok gyereket létrehozó szülei.

Most arról nem is beszélve, hogy a világ egyedül körbevitorlázása 13 évesen nem minden gyereknek jutna komolyan eszébe, és nem minden szülő engedné el jó szívvel a lányát egy ilyen vakációra.


Engem most az egyén életébe való állami beleszólási jog mértéke izgat. Hogy miért akar egyenlő mércével mérni nem egyenlő eseteket. Miért tartja alkalmatlannak a gyereke nevelésére azt a szülőt, aki a gyerekét 13 éves korára megtanította úgy vitorlázni, hogy az a gyerek egyedül nekivághat egy föld körbevitorlázásának? Hogy vajon nagyobb érték-e egy iskolai év elvégzése, -egy valamilyen holland iskolában, a többi átlagos és nem kiemelkedő képességű, lehetőségű pattanásos kamasszal, nem kiemelkedő tudású, és átlagos hozzáállású pedagógusokkal- mint a föld körbevitorlázása?
Hogy vajon mitől fosztják meg hatalmi szóval ezt a gyereket, vagy hogy vajon az életét mentik-e meg ezzel, vagy hogy vajon a tök átlagba verik vissza, az onnan kitörni akaró egyedet?
És vajon joga van- e ilyen mélységig beleszólni az államnak az egyén életébe?

Hogy vajon mi lenne a világgal Vasco de Gama, vagy Kolumbusz nélkül?

2009. 08.29. PS: Mivel többet erről a dologról nem valószínű, hogy hallani fogunk, ezért itt a kislány honlapjának elérhetősége, akit érdekel, figyelemmel kísérheti. Egyelőre sajnos csak hollandul...
http://www.lauradekker.nl/



Tegnap ervin is írt erről egy postot a Kispadban


The Guardian cikke

The New York Times cikke

The Times online cikke

2009. 09.01. 23:41. PS2: Úgy tűnik első körben a gyámügy nyert...

Nincsenek megjegyzések: