2011. április 3., vasárnap

Találós kérdés

Ki játszik ilyet?
majd megmondom milyet....

Lássuk kinek mi a tippje!

Hol készült a kép?

Mit láthatunk a képen?
( jó, az elsőn egy szélmalom van...:)


1.
Dúlcinea meg sehol sincs...

2.

A hegyesbori halmon egzotikus vonású férfi és nő ülő szobra.
A kunok nagy halmot emelnek a megboldogult felett, és szobrot állítanak neki, mely Keletnek néz, és a köldöke előtt serleget tart a kezében – írta Willelmus de Rubruk – mely máig a legismertebb forrásadat a szoborállítás kun szokásáról.
Ezrével álltak régebben a dél-oroszországi sztyeppén az elhunytat díszes viseletben, álló vagy ülő testtartásban, a messzeségbe tekintő kőszobrok, melyek hasuk előtt összekulcsolt kezükben ivóedényt tartanak.
A kutatók véleménye megoszlik arról, hogy az eredeti, régi kőszobrok kit ábrázolnak. Egyesek úgy vélik, hogy a szobrokra nem a halott képmását mintázták, hanem az ellenségét. Míg mások a család kiemelkedő alakjának, a valódi ős síremlékének tekintik azokat. (Víg Márta)
3.
Kelet felé néznek, - az ősapa és ősanya a régi haza felé tekint.
4.
További hét kun katona különböző irányba tekint. Kezében nem a kun képek megszokott pohár vagy serleg forma van, hanem a Hatkunság és a hetedik kun település címere.





Ameddig szem ellát puszta, földön, s égen
6.
7.
Áll a puszta közepén, folyónak nyoma sincs.

Az 1806-ban (21 évvel a híres hortobágyi híd előtt) épített kilenclyukú idejében a területet még az eredeti, végeláthatatlan vízben gazdag lápvilág jellemezte, ahol a falvak lakói majd' annyiszor használták a csónakot közlekedési eszközként, mint a lovas kocsit.
A híd - postakocsival is járható, tehát állandóan használható – ún. postaút részeként, az akkor még itt járó folyón ívelt át. Az akkor vízbő időkben még komoly akadályt jelentett – ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy egy áradás alkalmával, 1831-ben elsodorta a híd két-két szélső ívét, így vált a híd ötlukúvá, és csökkent fesztávolsága hetven méterről alig ötven méteresre.
A folyó és a főút azóta rég másfelé jár, a lápi világ is a múlté. A bengecsegi határ, a karajánosi rész , a híd, a csárda még egy régvolt nagy szerelem emlékét is őrzi. A városban is egymás melletti két utca a Zádor és Ágota utca.

3 megjegyzés:

zsóf írta...

nekem előnyöm van, tegnap a Mama megmutatta a könyvet! :D
szép

klaribodo írta...

Egyet találtam, ahol kun szobrok is, szélmalom is van, az nem más, mint http://www.opusztaszer.hu/
Ellenben ötlyukú hidat (és rovásírással följegyzett honfoglalás kori ételrecepteket:) itt sem találtam.
Ezért szabad a gazda... :)

bluemoon írta...

Na, akkor egy kicsit magyarázok a képek alatt...