2011. február 10., csütörtök

Sóder

Hogy miért beszél Fábry tájszólásban azt nem tudom. Csak azt, hogy ordenáré és bunkó ez az erőltetett parasztizálás.

5 megjegyzés:

idamama írta...

Bosszantó látni akár az ő műsorában, akár kabaré műsorokban a falun élők megjelenítését ruházatban, beszédben.
A leparasztozást részemről nem érzem sértőnek, mert az én paraszt felmenőim között voltak értelmes, a világ dolgairól tájékozott emberek.
Ma is áll a mondás: "józan, paraszt ésszel..."

s@só írta...

Igen, ez kb. ennyit érdemel (két mondat) vagy ennyit sem. Nekem ennyit sem. Évek óta a hányinger kerülget az idióta tahójától.... Csak néha foglalkoznak vele a bulvárszélen, és óhatatlanul is látom. Látni és nézni - még jó hogy két különböző dolog. Látod, én máris többet írtam, mint Te! :)))))))))))))

bluemoon írta...

@idamama: nem is az az én bajom, hogy a parasztemberek úgy beszélnek, ahogyan.A Debrecen környéki zárt e-val beszélés, vagy a szögedi ö-zés, vagy a salgótarjáni á-zás azt a környéket jellemzi, ott ez természetes. Hanem azt utálom, ha valaki jópofinak gondolja magát attól, ha úrigyerek létére elkezd archaizált parasztosan fogalmazni és tájszólásban beszélni- ráadásul rosszul. Ez nem vicces.
(Ugyanúgy az sem, ha valaki a cigány beszédet utánozza)

Manó írta...

Szia!
Erről, nekem az egyik (magyar nyelvvel foglalkozó) tanárnőm jut eszembe a főiskoláról. Azt a feladatot adta, hogy hangosan olvassunk fel egy szöveget. Azért kaptam rosszabb jegyet mert több évtidednyi tájszólást nem felejtettem el két hét alatt, ami a szöveg tanulmányozására adva volt. Ráadásul a tanárnő nagyon afektálva beszélt.

bluemoon írta...

Szia Manó, az affektálás se jobb egy szálat se, az erőltetett és rosszul használt tájszólásnál. Én valahányszor Debrecenbe megyek, olyan örömmel hallgatom azokat a szép zárt é-ket, vagy ha Szegedre érek, akkor a piacon a helyiek és a dorozsmai szögediek beszélgetése mindig élvezetes számomra.