2011. február 8., kedd

Ki tud többet a Szovjetúnióról?

A könyvtárszobába új könyv került ki: 550 kérdés és válasz a Szovjetúnióról.
Valami piacon áruló antikváriusnál vettük és be kell valljam izgalmas és érdekes olvasmány. Olvasom amit fél oldalon összefoglalva ír az államberendezkedésről, elosztásról, demokráciáról, népuralomról, munkás-paraszt szövetségről és egy ideális állam képe sejlik fel előttem.
Még jó, hogy én éltem abban az időszakban, amikor az ott leírtak a valóságban keményen megtapasztalhatóak voltak. Én tudom, mit jelent a "munkásosztály élcsapata" szakkifejezés, azt is tudom kik voltak, szűkebb környezetemben személyesen ismertem őket. Hát sok minden foglalkoztatta őket, lehet hogy tán még a közjó is. De nem nagyon. Emlékszem a demokráciára, ami olyan népi volt, meg arra is, ahogy óvtak minket a nyugat mételyétől, meg az árubőségre is.
Meg arra is, hogy az iskolai naplóban némelyek neve mellett ott állt a nagy F betű, ( fizikai dolgozók gyerekeit jelezték így a tanároknak) és azt jelezte, hogy neki jobb jegyet kell adni.

Mi lesz azokkal, akik nem éltek még akkoriban, vagy olyan gyerekek voltak még, hogy nem érezték a saját bőrükön az élcsapat közkatonáinak a kezét? Ők elolvasnak egy ilyen könyvet, és azt mondják, ez igen ez kell nekünk, így kéne élni, békében összefogásban, tervszerűen, okosan, egymásra odafigyelve!
Vajon lesz-e még aki emlékszik milyen volt az, amiről a könyv szól?


(A könyvtár nálunk a WC megjelölése:)

6 megjegyzés:

Thia írta...

A mai napig kívülről tudom a ruszki himnuszt, ha nagyon berúgok néha elénekelem. :) Volt azért annak is egy hangulata, bár én gyerek voltam, szóval csak az úttörősdi-táborozós maradt meg, meg az igali laktanya, ahova énekelni jártunk az énekkarral, az orosz órák, és még egy orosz diákkal is leveleztem :)

bluemoon írta...

Annak idején voltak ilyen címmel vetélkedők is. A könyv nyilván arra készült.
volt egy vicc is, mely szerint tudod-e, hogy ki nyerte meg a Ki tud többet a Szovjetúnióról vetélkedőt?
Hát a CIA!

Névtelen írta...

Thia, Te somogyi vagy? Keblemre földim!! :))
Én ált. isk. 6-ban (ha jól rémlik) jutalomból a SZU-ba repülhettem táborozni, mint kiváló úttörő... :) Valahová Kalinyingrád mellé buszoztunk Moszkvából és elég jól összepajtáskodtuk magunkat a szovjet pajtásokkal - nagyon menő voltam a rádióból felvett nyugati zenéimmel (B. Tóth Laci kívánságműsora hétfőnként 2-től 5-ig) és a hungarian jeans-emmel! :))

Kgt

bluemoon írta...

Egésze hamar ki is derült rólatok ez a földiség, miután már régóta jegyben jártok - már ha jól emlékszem... :)

Thia írta...

Kgt! Na ná, hogy Somogyi vagyok! :D
A fenébe, még a végén kiderül ismerjük egymást, Somogyország olyan kis picuri! :D

Bluemoon: én már Kadarka őszinte, hűséges jegyese vagyok, de sose felejtem el csodálatos és tartalmas kapcsolatomat Kgt-ral, mindig elérzékenyülök, ha eszembe jut. Remélem Kgt te is csak a szépra emlékezel (mikor lecédáztál, még a könnyem is kicsordult a boldogságtól! ) :D

Névtelen írta...

csak a szépre!! :)

a falunkban a bő gatyás kanásztánc ment nagyon gyerekkoromban, amikor botokkal táncolnak, meg ilyesmi... :)

Kgt