2010. december 9., csütörtök

Ciprus 7

Voltunk Agia Napán. Úgy hirdetik, hogy fehér homokos, azúrkék tenger, nagy élet, nagy bulik.
Hát lehet. Most pont ugyanolyan feeling volt, mint Siófokon egy szép október eleji napon.





Sehol egy lélek se, majdnem minden bezárva, a Mc'Donalds bedeszkázva, a hajók kiemelve a partra. Csak azt nem értem, minek? Hisz itt nem fog befagyni! ez színtiszta üdülőfalu -legalábbis az a rész, ahol mi jártunk- és teljesen kihalt. Üres és bezárt szállodák, egy két üzletben ül bent a tulajdonos, és igyekszik "Sale" táblákkal, 20-50 % engedménnyel becsábítani a véletlen arra tévedőt.

A kikötőben egy-két étterem nyitva, egy-két ember sétálgat a verőfényben. De mindig akad egy-egy kedves macska, aki megosztaná veled az uzsonnádat. Érdekes, hogy ezek a macskák milyen feltűnően tiszták, és milyen feltűnően kedvesek. Bármelyik, minden további nélkül odamegy hozzád, hagyja magát megsimogatni, dorombol, és ha mutatod neki, akkor bátran öledbe is ül. Én nagyon élveztem ennek a szép cicának a barátságát.




Ha már ott voltunk, benéztünk a Thalassa múzeumba is. A hatvanas évek elején búvárok találták meg a ennek a hajónak a maradványait. Így néztek ki a tenger fenekén a szétszóródott deszka maradványok.



Aztán ügyes elmék újraálmodták, és gondos kezek összerakták a réges-régi, elsüllyedt hajót, ami így szelte a habokat annak idején:



Ilyen érdekes múzeumban már jártunk már néhány éve Törökországban is, Bodrumban mutattak be egy hasonló víz alatti régészeti emléket, ott is egy rekonstruált fa hajó volt, tele amforákkal.

Ha Cipruson Agia Napán jársz, ne hagyd ki a Thalassa Múzeumot, egy bő fél óra alatt megnézhető, de évekre szóló élményt ad, látni, hogy milyen lélekvesztővel is indultak neki a tengernek évszázadokkal ezelőtt.

Itt nyer igazán értelmet a Navigare necesse est.
Hát tényleg muszáj lehetett, ha ilyen alkotmányokkal is nekivágtak...

Az alsó szinten a tengeri élőlényeket mutatják be, kitömve. Hát ez nbem volt nagy élmény, persze, mert nekem, mint búvárnak megadatik a teknősökkel halakkal, csigákkal, delfinekkel a víz alatt élőben találkozni. Szomorú volt látni a sok megölt és kitömött műanyaggal kipótolt állatot. És akkor még arról egy szót se szóltam, hogy milyen büdös volt minden. Szerencsésebb lenne akár filmen bemutatni a víz alatti életet, vagy akár akváriumokban.

4 megjegyzés:

Enchantée írta...

Köszönöm, hogy általad részese lehetek ennek a csodálatos kirándulásnak! :)

bluemoon írta...

Részemről a szerencse!:D

Sunlight írta...

:)
Érdekes kiránduláson vettél részt. De egyet megjegyeznék. Napa-ba csak nyáron van élet, de akkor nagyon. Télre 95%-ban zárva van. :)

bluemoon írta...

Igen, így volt. :)