2010. január 14., csütörtök

Sztrájk, útzár, hóhelyzet...

"A sztrájk nem a BKV hibájából eredő szolgáltatás kiesés." Mondja a BKV egyik, éppen szabadlábon lévő igazgatója. Ezért nem jár kártérítés az utasoknak, aki megvették a bérletüket, és nem kapnak érte szolgáltatást. Ezzel persze a BKV vezetése azt akarja, elérni, hogy az utasok ne szimpatizáljanak a sztrájkolókkal. (Merthogy úgy néz ki, hogy most szimpatizálnak.) Pedig kellemetlenséget okoz a sztrájk nagyon sok embernek. Ezzel a nyilatkozattal azonban azt biztosan elérték, hogy a BKV vezetésével ne szimpatizáljanak

Megértem én, hogyne érteném, ha valaki olyan helyzetben van, hogy megmutathassa mennyire erős, az meg is teszi, követelésének érvényesítése érdekében. Sztrájkol, útzárat készít, ezzel akadályoz egy csomó más embert abban, hogy tehesse a dolgát.
Egy akkora városban, mint Budapest, egy ilyen, mint a mostani sztrájk, komoly fennakadást okoz, nemcsak a közlekedésben, hanem minden másban is. Például az egészségügyi szolgáltatásban is, most pl. nem tudnak laborvizsgálatokat készíteni, mert a laborosok nem érnek be a kórházba. Na ez azért kicsit több már, mint hogy a gyerek nem jut el az iskolába. Itt azért embereknek az egészsége, esetleg az élete forog kockán.
Ezért ki vállalja a felelősséget?
Most úgy tűnik, hogy a dolgozók követelése megalapozott, és nem a gaskói magasságokat éri el.

És még szerencse, hogy nincs hó. Így legalább az emberek egy része képes gyalog vagy autóval közlekedni. Ha ugyanis szakadna a hó, vagy lenne mínusz 10 fok, akkor sokkal nehezebb helyzet lenne. Akkor se gyalog, se tömegközlekedve, se autóval nem lehetne eljutni sehova.

Ezek a dolgok mind-mind akadályoznak másokat abban, hogy közlekedjen. Csak azt nem értem, hogy akik így másra kényszerítik az akaratukat, nekik jobb-e ettől?
Nem emlékszem, hogy amikor az útlezárás volt a divatos elfoglaltsága némely gazdáknak, vagy legelőször a taxisoknak, akkor lett-e jobb nekik ettől? A taxisblokád idejéből még emlékszem arra, hogy utána a taxisokkal csúnyán kibabráltak mert mindenféle kormányzati szintű adminisztratív intézkedéseket hoztak, amivel jól megszívatták szegény taxisokat.
De a gazdákra nem emlékszem, hogy velük mi történt, vagy történt-e valami?
A vasutassztrájk sem hozta meg a várt eredményt.

A hó meg, hát az már csak olyan, ha leesik, akkor a köztisztasági hivatal, ami egész évben felkészült a télre, az éppen akkor nem áll a helyzet magaslatán. De az autók letapossák,a lakók elseprik, a napocska meg előbb utóbb elolvasztja...

De mi, szenvedő ártatlanok, mindegyikkel szemben tehetetlenek vagyunk.

Mert a BKV vezető eddig se tömegközlekedéssel jártak dolgozni, meg nem zavarja őket a veszteség sem, hiszen eddig is kaptak prémiumot, és eddig se volt nyereséges a cég, és a veszteség sem az övéké.
A gazdák útzárja is csak a szegény vidéki autóst akadályozta abban, hogy eljusson egyik helyről a másikra, mert persze a Parlament előtt nem lehetett akadályozni az urakat és elvtársakat abban, hogy bemenjenek, vagy kijöjjenek a házból.

A hó meg, nos az legalább demokratikus, az mindenkinek egyformán hull.

Legfeljebb némelyek elmehetnek sielni...

Nincsenek megjegyzések: