2009. március 1., vasárnap

Galileitől a vízzel hajtott autóig

Olvasom ezt a cikket.
És elgondolkodom.
Milyen jó, hogy manapság már nem működik az inkvizíció.*
Vajon manapság megégetnék Egely Györgyöt?
Vagy ma hinnének Galileinek, Giordano Brunonak? Vagy az asztrofizikai intézetben valaki attól tenné függővé a felfedezés támogatásá, hogy ő is részesül-e majd a várt anyagi haszonból? Mert ha nem, akkor úgy van jól, hogy a föld lapos, és minden a föld körül kering?

Vajon a régmúltban a felfedezőket mennyivel értette meg jobban az akkori "tudós társadalom", mint a maiakat?

Olvasom a cikkben, már Bánki Donát is csinált vízzel működő motort, "de az több méter magas volt, és csak 20 lőeró volt a teljesítménye".
Hmmm. És az ötvenes évekbeli komputer akkora volt mint egy kamion, és csekély volt a teljesítménye. És aztán mégis mi lett belőle? Itt ülök, az ölemben egy nagyteljesítményű laptoppal, ami nincs se az elektromos vezetékre, se a világhálóra csatlakozva semmilyen vezetékkel, és mégis működik, és rajta vagyok a világhálón. De van olyan gépünk is, ami elfér a zsebben, mégis lehet róla e-mailt küldeni, vagy újságot olvasni rajta.

A könyvnyomtatás feltalálásakor Guttenberg szemére hányták, hogy az olvasás mennyire káros az egészségre, vaksághoz vezet, és semmi szükség a nyomtatott szövegre. Tudjuk ebből is mi volt az igaz. Manapság meg azon veszekszik minden szülő a gyerekével, hogy olvasson, olvasson, ne nézzen tévét, ne játsszon annyi számítógépes játékot...

Da Vinci vázlatai között repülőgép tervrajzot találtak. Szegény Leonardo nyilván elő sem mert rukkolni vele, mert sík idiótának vélték volna, hogy egy fémből, fából készült nehéz tárgy hogy lenne képes repülni?


Honnan merik ilyen nagy bizonyossággal állítani mindenféle öltönyös urak, hogy a nevenincs feltalálók ostobák, szemfényvesztők, kóklerek és egyáltalán mind csak púp a tudós társadalom hátán, mert még velük is foglalkozni kell, az ő ostobaságukat is cáfolni kell az ő sok nagy fontos dolgaik mellett!

És miért is nem voltak hajlandóak belemenni a fogadásba, ha annyira biztosak voltak a győzelmükben? Miért is nem mérhető a motor korrekt teljesítménye? Ugyan-ugyan urak!
Ne tessék már mindenkit hülyének nézni!
Ha minden autó fogyasztását 10-15 %-kal tudnánk csökkenteni, és a bio üzemenyag arányát is növelnénk, talán hosszabb ideig lenne elég a nem megújuló energiaforrás is.
Jut eszembe! Ausztriában a M'cDonald's autói a cég üzleteiből kikerült használt sütőolajjal járnak.
Nálunk, ha masszív sültkrumlpi szagot érez a finánc egy autó körül, azonnal feljelentést tesz, mert nem a nagy adótartalmú gázolajat vetted meg, és ezzel az államnak jelentős jövedéki kiesést okoztál.
Íme, az államilag támogatott, környezetbarát, üzemanyag fogyasztás csökkentési projekt.

*Monty Python óta fennhangon valljuk, hogy senki se számít az inkvizícióra.

5 megjegyzés:

s@só írta...

Vajon, ha az a Kolombusz nevű akkor tényleg Indiába ér, akkor ma nem lenne Amerika? Vajon, ha az a DaVinci nekiáll repkedni a saját gépén Róma felett, ma milyen gépek lennének? Láthatatlan lopakodó (osonó) lenne?
És mi lenne akkor, ha a Föld valójában lapos lenne? Én biztos felvennék egy nagy hátizsákot, és a korong széléig merészkednék, gyűjteni bele a sok igazságot. Amikor ifjonc voltam, szerettem volna feltalálni, felfedezni valami nagyosat. De láttam, hogy azokat amik érdekeltek, már fel- és megtalálták mások. "Ezért aztán megráztam magam és játszani kezdtem, hogy ne legyen velem gond". Amit meg azóta találnak és fedeznek fel, már nem is igazán az én világom :))))))

bluemoon írta...

Ha lapos lenne? elmennék a széléig, és a lábamat a semmiségbe lelógatnám:)
És vinnék magammal törölközőt. A vogonok miatt.

s@só írta...

Tán erre gondoltál? És ezért vinnél törölközőt?
"Ó, pirsönő morgolosta
Vizelevényeid mint a
többözös rejtjeméh hátán a szederjes gennyekély.
Huss, fohászom száll feléd
kedvelátos zümmögényem!
Abroncskodón körbesarj suhogó pettyeleveddel,
mert szétmarcangolom takonybibircsókjaidat
pacagánycsökömmel, meglásd!"

Az a láblógatás a semmibe klassz dolog lenne, el tudnám képzelni nagyon...
Dzsoki (Jockey) barátom egyszer járt a Világvégén (ez valahol Portugáliában van a tengerparton), és azt mondta, hogy teljesen olyen érzése volt, mint a szélén ülve láblógatni... hát ezt akkor hittem el, amikor megláttam róla a fényképet. Este 10 után volt naplemente. Oda biztos elmennék - inkább.

bluemoon írta...

Ha már közvetlenül a "Prostatikus Vogon Jeltz, Vogon Tisztviselő" -től idézétél, hát igen, erre gondoltam. Kell az a törölköző, hidd el.:)

s@só írta...

áhhhááá..! hogy legyen mit bedobni - alkalomadtán (?)