2012. május 13., vasárnap

Crna Gora V-VI.

V.

Külön fejezetet érdemel a Kotori-öböl.
Körbeaautózva a monarchia szele csap meg bennünket, olyan békebeli, 1900-a évek-beli, századfordulós hangulatú részek vannak, szinte várja az ember, hogy a csipkenapernyős, uszályos ruhás hölgyek a zsakettes urak kíséretében elélépnek a sarkon, a délutáni sétájukon. Herceg Novi és Kotor a hangulatfelelős. A kotori vár a hegy tetején a maga 1500 lépcsőjével engem nem vonzott. A társaságból mást sem, így aztán nem voltunk fenn a hegycsúcson, csak fényképet csináltam róla.
 Sétáltunk viszont a városban, a sikátorokban az ódon középkori házak között.
Sokáig nem értettem, miért építkeztek sikátoros közelségben a mediterrán városokban. Persze tanultam, hogy azért, mert így kisebb helyet kellett városfallal körülvenni és védeni, de a nagy titokra csak nemrégen, a szerencsére gyakrabban bekövetkező mediterrán utazásaim során jöttem rá, nevezetesen arra, hogy a sikátorba csak pont délben süt be a nap, amikor delelőn áll. Ahogy elmozdul a legmagasabb pontról, azonnal jótékony árnyékba borul a sikátor és azonnal hűvösebb lesz.
Asikátorban, a környező napsütötte helyekkel ellentétben legalább tíz fokkal hűvösebb lesz a hőmérséklet, és a házfalak sem hevülnek fel a kitartó napsütés hatására, arról már nem is beszélve, hogy a sikátorokban mindig mozog a levegő, enyhe és kellemes, hűs szellő fújdolág.
A kotori óvárost szépen újjáépítették a földrengés után, alig tűnik fel a régi és az újabb különbsége, egységes hangulatúra sikeredett a felújítás.
Álljon itt pár kép minden szó helyett.















VI.

Búvárkodás

Én most nem merültem, de még csak n em is strandoltam.  Nekem hideg volt a 18-20 fokos felszíni hőmérséklet, és a legalább kétszáz méteres, apró kavicson való cipekedést sem érte meg a gumihajókon történő fél-háromnegyed órás hajókázást követő, látnivalókban nem bővelkedő, dermesztő 13-16 fokos vízben merülés.
De a többiek, a szárazruhások élvezték. A nem búvárok kedvéért elmondom, hogy a nedves ruha azt jelenti, hogy  egy 3-5-7 milliméteres neoprén anyagból készült ruhát húzol magadra, ami szorosan simul a testedre, de a varrások mellett belemegy a víz, de a szoros kar-, láb-, nyakmandzsetták megakadályozzák, hogy a ruhában lévő vízréteg gyorsan cserélődjön. Ami víz bemegy, az sokáig ott is marad, és ez a keskeny vízréteg átmelegszik a tested hőjétől és tartja a meleget. Egy darabig és egy bizonyos mértékig. Na 13 fokos vízben ez nem nagy melegséget jelent.
A szárazruha búvár körökben azt jelenti, hogy van egy trilaminált réteg, mondjuk mint egy vízhatlan viharkabát anyag ami alatt egy speciális meleg ruha, alsó fölső van rajtad. Ez az "aláruha". Ennek a dolga, hogy melegen tartson, mert a külső vízhatlan rész a szárazruha, nagyon átengedi a külső hőmérsékletet. Ez a szárazruha,olyan szoros nyak karmandzsettával van ellátva, hogy ott semmiféle víz nem mehet be a ruhába, a varrásai pedig vízhatlan varrások és egybe van varrva egy szintén vízhatlan búvárcsizmával, vagy vízhatlan lábrésszel. Így a búvár, amikor vízbe megy egy kevés levegőt is enged be egy speciális szelepen a ruhába, hogy még ez is melegítse őt.  Amikor kijön a búvár, akkor szépen leveszi a külső szárazruhát, és alatta ott van ő maga, szárazon.Vagy majdnem szárazon, mert leginkább a saját izzadtságában fürdik. A speciális aláruha azért speciális, mert a bőrén nem nedves a búvár,az izzadtságot kivezeti a ruha külső felszínére, így csak az aláruha felszíne a nedves, meg a szárazruha belseje.
Van még neoprén szárazruha is, ez alá vékonyabb aláruha kell, mert maga a ruha szigetel a külső hőmérséklettől. De ugyanúgy nem megy bele víz, csak a saját izzadtsága az amiben a búvár fürdik.
Na ezért nincs nekem szárazruhám.
A nedves ruha meg hideg vízben  eléggé hideg.
De fényképeztem búvárokat...






Nincsenek megjegyzések: