2011. július 26., kedd

Jogosítvány 70 felett

Miért nincs próbavezetés egy rendőr jelenlétében mielőtt megújítják a jogosítványokat?

Annyira egyszerű lenne. Egy közlekedési rendőr - akár már a nyugdíjas rendőr is- beülne szépen a jogosítványt megújítani akaró személy mellé a kocsijába, és mennének a városban vagy 20 percet. Arra amerre a rendőr mondja. És a 20. perc végére kiderül a rendőr számára, hogy alkalmas-e a vezetésre a delikvens. És ha igen, akkor engedélyezi a jogosítvány megújítását. Ha nem alkalmas, akkor viszont nem.

Talán nem fordulhatna elő, hogy 70 - 80 éves sofőrök a forgalommal szemben felhajtanak egy útra, és ott mások halálát okozzák.
Tudomásul kellene venni végre, hogy aki nem vezet biztonságosan, annak nem is lenne szabad vezetni. Ne vezessen autót olyan öreg, süket és vaksi ember, aki még gyalogosan sem közlekedik biztonságosan.
Akár be lehetne vezetni a jogosítvány birtoklásának felső határát. Ugyanúgy, ahogyan van a jogosítvány megszerzésének alsó életkori hatéra is. Lehet hogy vannak nagyon felelősségteljes 15 évesek, akik jól és biztonságosan vezetnének, de mivel jogosítványt nem szerezhetnek, így nem vezethetnek. Hát akkor tessék bevezetni azt is, hogy 70 év felett se lehessen gépkocsit vezetni.
Ekkor már általában a reflexek nem olyan gyorsak, a látás már nem annyira biztos, a döntések nem születnek meg olyan gyorsan, és a napról napra gyorsabb és újabb autók sem valók már annak, akik Trabantokat, Wartburgokat és Zsigulikat vezettek életük nagy részén.

Valamit már tenni kéne végre, mert nap-nap után egyre több, idős ember által okozott balesetről hallunk.

5 megjegyzés:

Ági írta...

Ezzel tökéletesen egyetértek. De hozzáteszem, hogy általában is baj lehet az alkalmasság vizsgálatával, ha fiatal vezető úgy kaphat jogsit, hogy még évek múlva sem tud a kocsival beállni a saját nagykapujukon (ezt naponta végignézem a szomszéd asszonykánál, aki helyett minden este a férje áll be, mert ő képtelen megoldani, se szemből, se tolatásban). :( Hát hasonló, kicentizős helyzet előállhat számára bárhol, nem? azt hogy oldja meg? És levizsgázott, nagy öntudattal kimegy a forgalomba.

bluemoon írta...

Ó jajj, hányan lehetnek még ilyenek! Ezt a nőt még a rutin vizsgán kellett volna megbuktatni.

IO írta...

Hát szerintem nem a kor, inkább az alkalmasság alapján kellene szabályozni a jogosítványokat, mert én sokkal sokkal több vakmerő idióta vezetőt látok, aki 50 helyett 80-nal megy a lakott területen, beláthatatlan kanyarban előz, szembe jön veled mert lenyesi a kanyart, és közben szidja a külföldieket, mert azok betartják a sebességet, vagy éppen szembe jönnek, amikor ő tilosban előz stb.

bluemoon írta...

Nem alkalmasság kérdése ez, hanem a mindennapi tisztesség hiánya, hogy nincs önkéntes jogkövetés, és hogy követendőbb példa a stiklizés, a csalás, az ügyeskedés, mint a tisztességes viselkedés.
Ameddig az utakon (is) többségben vannak azok, akik a többiek rovására akarnak előnyöket élvezni, nem is lez ez másként. Bár a szigorú következetes, kibúvó nélküli közigazgatási bírságolás (büntetés) jelentősen javíthat ezen a helyzeten is.
Már Hugo Grotius középkori jogtudós megmondta, a büntetés elkerülhetetlenségének biztos tudata az ami a bűnözéstől való leghatékonyabb visszatartó erő.

IO írta...

Igaz