2010. november 5., péntek

Kormányhatározat

Ahogy én tanultam, egy kártérítési felelősség jogalapját, -a felek ellentétes véleménye esetén- nem egy kormányhatározattal kell eldönteni, hanem a független bíróság, pártatlan döntésével, bizonyítási eljárás lefolytatása után, esetleg szakértők bevonásával fellebbezhető ítéletével állapítja meg.

És a felelősség megállapításának függetlennek kell lenni attól, hogy mekkora tragédia történt Kolontáron, és hogy mennyire együtt érzünk a károsultakkal és az elhunytak hozzátartóival.

Erről szól Montesquieu államhatalmi ágak szétválasztásáról szóló elve. Hogy egyik hatalmi ág se szóljon bele a másik kettő dolgába. Mert mindegyik független egymástól, a törvényhozói a bírói és a végrehajtói hatalom.

A kormányhatározat kárenyhítési rendelkezése, mellyel előfinanszírozási eljárásban juttatja pénzhez a károsultakat -más forrásból való megtérülés esetén visszatérítési kötelezettség mellett- azonban nagyon szimpatikus lépés a kormánytól.

Valamint azt is üdvözölni kell, hogy bizonyos sztárügyvédek pénzszerző és népszerűséghajhász lépéseit egy volt ügyvéd, aki jelenleg kormánybiztos - minden tőle telhető erővel visszaszorítani igyekszik.

1 megjegyzés:

s@só írta...

Szabadság elvtársak! Szabadság! - mondta Tutti :)))