2010. október 14., csütörtök

A politika szolgálóleánya

Azért én nagyon megijedtem, amikor OV bejelentette az országgyűlésben, hogy őrizetbe vették Bakonyi Zoltánt, a MAL Zrt. vezérigazgatóját, és példás büntetésre számíthatnak a katasztrófa felelősei, és nyíltszíni taps tört ki.
Nem a parlamentben kéne bejelenteni a miniszterelnöknek, hogy a harmadik államhatalmi ág mit tesz, és milyen döntést fog hozni, mert a kevésbé tájékozottak még úgy gondolják, hogy a politika elvárásainak megfelelően kell a bírói döntést meghozni.

Nagy megnyugvásomra szolgált, hogy a bírói hatalom megvizsgálta a kérdést, és szöges ellentétben álló döntést hozott, mint amit elvárt tőle a politika.

Nem véletlenül írta le Montesquieu a Törvények Szelleméről c. könyvében már 1748-ban, az államhatalmi ágak elválasztásának szükségességét, mint a szabadság alapját. (a törvényhozó, végrehajtó és bírói hatalom gyakorlásának el kell különülnie.

"Ha a törvényhozó hatalom a végrehajtó hatalommal ugyanabban a személyben vagy ugyanabban a hatósági testületben egyesül, nincsen szabadság, mivel attól lehet tartani, hogy az ilyen uralkodó vagy az ilyen testület zsarnoki törvényeket fog hozni, s azokat zsarnoki módon fogja végrehajtani.
Akkor sincsen szabadság, ha a bírói hatalom nincsen elválasztva a törvényhozó, valamint a végrehajtó hatalomtól. Ha a bírói hatalom a törvényhozói hatalomhoz kapcsolódnék, az állampolgárok élete és vagyona feletti hatalom önkényes lenne, mert a bíró törvényhozó is volna. Ha a bírói hatalom a végrehajtó hatalomhoz lenne kapcsolva, a bírónak elnyomó hatalma lenne.
De minden elvesznék akkor, ha ugyanaz az ember, vagy a főembereknek, nemeseknek vagy a népnek ugyanaz a testülete gyakorolná ezt a három hatalmat, vagyis a törvényhozó hatalmat, a közhatározatok végrehajtásának a hatalmát és a magánosok bűncselekményei vagy jogvitái feletti ítélkezés hatalmát.
"

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

egyetértek.
Viktor jogot végzett, lehet, hogy ezért kavarodott meg. :)
Kgt