2010. október 6., szerda

Szívünkben őrzött emlék

Apám halála után pár évvel anyám leköltözött Szegedre, hogy közel legyen hozzánk, és az apám halála előtt öt héttel született unokájához. Én meg visszajártam dolgozni K-ra. És laktam hét közben egyedül a félig kiürített házat, Kormos kutyával együtt.
Aztán eladtuk a házat.
A vevő lebontotta, és egy új emeletes házat épített. A földszinti részen egy kávézót és egy boltot alakítottak ki.
A házunk lebontása után évekig nem mentem be az utcába, még csak be se néztem...
Ha becsuktam a szememet, akkor láttam a házat, ahol gyerekkoromat töltöttem, minden kis részletét, a lépcső repedését, a fal festését, a háború után kijavított ablaküveget, ami két darabból készült el, és apámék valahogy nem érezték szükségét a kicserélésének, hiszen nem a szabadra nyílt az ablak. A házunk maga volt az állandóság. A bútorokat anyámék nem cserélgették, időtállóak voltak, és -gyerekszemmel- ósdik. Aztán persze felnőttként már én raktam be a lakásunkba a óflamand faragott szekrényeket, a márványlapos tükörasztalt.


Aztán öt hat év elteltével arra jártam- nem volt nehéz, mert az utca a város központjában van.
És egy huszáros vágással bementem a kávézóba.
Leültem a sarokba, kértem egy kávét. Kihozták, kavargattam, és azt vettem észre, hogy a csészébe potyognak a könnyeim. Jött a kisasszony, és kérdezte, hogy valami baj van-e?
Mondtam, hogy nincs, de tudja-e, hogy én hol ülök most? Rázta a fejét, hogy hát itt a sarokba, mire felvilágosítottam, hogy ezen a helyen állt a nagyanyám ágya vagy negyven évig. És láttam magunkat a cserépkályha mellett ülve, nagyanyám kezében a mesekönyvvel, amiből mesélt nekem, és a lábánál ültem egy kisszéken, és amikor nagyanyám kettő lapozott a könyvben, hogy hamarabb végezzünk, mindig reklamáltam, hogy kimaradt a meséből az a pár oldal, amiben az van, hogy a béka is a kesztyű nagyujjában lakott. És ránk esteledett, nagyanyám nem gyújtott villanyt, az balakon bevilágít az utcai lámpa, bent jó meleg van, nagyanyám elbóbiskol és várjuk anyámat haza a korai sötétedésben...

Már nagyanyám is több mint harminc éve halott, a házunkat is legalább tizenöt éve lebontották, de én még mindig ennek a háznak a kilincséhez kötöm az ezüst fonalat, amin visszatalálok ide.

Hát ez jutott eszembe kgt szívünkben őrzött emlékeiről...

Neked milyen szívedben őrzött emléked van?

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

a múlt a szívünkben él...
Kgt