2010. július 12., hétfő

Miért nem a Balaton?

Assam tette fel a kérdést, hogy Miért a Balaton? Most nemanyira vágyom a Balatonra. De azokba az évekbe, amiről ír, oda, vissza igen. Mert gondtalan volt, nem érzékeltük a politikai korlátozást, csak azt, hogy mindenkinek jut nyaralás, és bár tudtuk, hogy vannak olyanok, akiknek sokkal több jut, de gyerekként elégedettek voltunk a lelkes tanárok által szervezett úttörőtáborral, és pompásan éreztük magunkat, pedig, ahogy emlékszem ivóvízért is a két kilométerre lévő Lóczi-forráshoz jártunk ott valahol Balatonfüred felett a hegyekben, meg a strand elérése is szép hosszú, nótázós gyalogtúra volt.
Manapság viszont a lepusztított, elhanyagolt szabadstrandok, a lekerített szállodai strandok, vagy a községi pénzbeszedősök nem vonzanak. Talán felébrednek a tavat környező települések, és végre rájönnek, hogy a szabadon megközelíthető, szépen karbantartott, bárki által használható Balaton-part sokkal vonzóbb, és rentábilisabb, befektetés, mint a szűk főidényben méregdrágán árult belépőkből befolyó kicsi-pénz- amiért zsúfolt, további pénzlehúzós helyekkel teletűzdelt Balatont kapok. És akkor a belépő árát is elkölti a a strandoló, amiből a vállalkozások lendülnek.


Folytatás: 2010. július 12. 20:30

Miért a tenger?


Kicsit el kellett mennem tárgyalni, de akkor most folytatom.
Tehát ezért nem a Balaton.
Pedig a nyolcvanas években életünk Balatonfüreden meg Tihanyban, aztán meg vagy tíz évig még nyári hónapokat szinte lent éltük Füreden. Tehát ismerem. És szerettem. Nagyon is. Fáj is a szivem érte, de ez már messze nem az, ami szerethető, sőt akárcsak elviselhető is.

Az Adria Budapestről autópályán elérhető, a lejutás mostmár nagyon gyors. A legközelebbi vízpart elérés Senjnél lehetséges, ami végig az M7, Zágráb, Karlovac, Brinje-nél le az autópályáról és már ott van ember a parton. Ez 505 km és 4 óra 56 perc.
De Biograd na moru is csak 651 km és 6 óra 7 perc alatt ott lehet az ember autóval.

És ez már elég délre van, kb. azon a körön fekszik, mint Rimini. Itt tehát mindig jó idő van. Nincsenek esős hetek, a tengerpart bárki számára hozzáférhető, és csodás, és nem kell belépőt fizetni a tengerhez. Itt nézd csak meg.
A szállás ára 10- 25 euró /nap/fő között található, egy jól és mindennel felszerelt apartmanban.
Az árak a supermarketben nem drágábbak mint itthon, és az éttermekben sem. Nem mondom, hogy olcsó, de próbáltál már Balatonfüreden enni egy étteremben?
A különbség nem az árban van, hanem a szolgáltatásban. Míg itthon gyakran kapod az ebédedet előre sütött és melegített sült-krumplival, a legkisebb horvát etető helyen is mindent frissen sütnek, nem fordulhat elő, hogy állott, korábban megsütött krumpli kerül a tányérodra. Valahogy nem érezhető az a lehúzás, ami itthon lépten-nyomon utolér.
A tenger és a Balaton vizének különbözőségéről sem kell sokat beszélni. Ezt most nemcsak a búvár mondja belőlem.Ha választani lehet, akkor én az Adriát választom.

Nem mondom, hogy nem húz szívem néha a nyári Balatonra, de reggel megyek, este jövök: egy nap éppen elég, sőt leginkább még éppen elviselhető. Pedig tudom hova kell menni, de sajna az utóbbi években már más is felfedezte az én eldugott kis paradicsom-darabkámat, így odalett ennek is a varázsa.

3 megjegyzés:

bikfic írta...

Ó, a Balaton! - és ó, a Koloska-völgy! (merthogy ott van az a bizonyos Lóczy-forrás) :)

s@só írta...

... most valamiért Veled értek egyet. Nagyon is. Elolvastam Assam írását. A múltidézőst. Mert az, és "akkor" tényleg ilyen volt. Pár évvel ezelőttig nekem is ilyen volt, és valóban nagyon vágytam oda. Mindig, mindenkor. Tavasszal, nyárelőn és a rekkenőben, az augusztus 20. utáni szezonvégibe, és a szeptemberi csendesbe, víztisztulósba. Mostanság már nem annyira. Persze kell a Balaton most is. De mostanság csak odamenni kicsit. Fonyódra, Badacsonyba, Szigligetre..... Valami megváltozott a Balaton és köztem, és ez nem nagyképű duma. Inkább valami más. Lehet, hogy azt érzem amiről Te is írtál....

s@só írta...

A folytatást elolvasva. Igen erről is van szó. Két éve június végén 4 napot Dramaljban töltöttünk egy balatoni hét helyett (azt dobta a gép). Kicsit több volt pénzileg, pontosan a szállás árával, mert a balatoni ingyen lett volna. Az Adria 27 fokos volt, és kristálytiszta. És ez a rész Senjtől az Isztria felé esik. Biograd környéke és a Pag pedig... nem szabad összehasonlítani.
Még délebbre, Razanj környéke pedig még talán ennél is jobb (és Makarska felé még nem is jártunk).
És csak egy összehasonlítás. Nemrég Sárváron jártunk pár napra, igaz szállodában (***-os, egyszerű) szálltunk meg és étteremben vacsiztunk naponta. Viszonylag szolid árakkal dolgozó helyek voltak. Nagyon jó volt ott lenni, de négy nap elég volt. Számolgattam kicsit. Két hetet eltölteni ott, majdnem annyi lenne, mint amibe két hét Adria kerül nekünk. És ott két hét sem olyan sok :))))