2009. december 29., kedd

Ügyvédi titok és a titkos információszerzés

Az index cikke nagyon elgondolkodtató. Nem az a kérdés, hogy Farkas Péter elfogása kapcsán a
rendőrség emelt fővel áll-e a vizsgálat elé, és tisztázza magát, hogy nem kértek és nem kaptak engedélyt az ügyvéd telefonjának lehallgatására, hanem az, hogy ténylegesen lehallgatták-e az ügyvéd telefonját, ellenőrizték-e az internetes levelezését?
Hiszen elég csak egy szikrányi plusz információ, egy pillantás egy két kattintás egy szerveren, a bejövő hívások földrészek, országok szerinti listázása, egyszeri alkalom, egy lekötelezett régi ügydarab megfelelő munkahelyre való bejuttatása és egy informális csatornán eljuttatott kérdés- válasz kombó elegendő, hogy ötletet adjon a keresésre, hogy merre induljon a keresés. Onnan már megy minden a rendes kerékvágásban, törvényesen, szépen lekövethetően.

Én arra a kérdésre adott válaszra vagyok ilyenkor mindig kíváncsi, hogy: tessék mondani miért éppen Spanyolországban tetszett keresni Farkas Pétert?
És azt a választ, hogy nyomozói intuíció nem fogadom el.

Azért remélem, hogy az Ügyvédi Kamara maga fogja kezdeményezni a vizsgálatot a titkos információszerzés ügyében, hiszen amennyiben nem ezt tenné, akkor az alapvető ügyvédi lételem, a bizalom, az ügyvédi titok sérthetetlen mivoltába vetett társadalmi elvárás kapna halálos sebet.
(Amennyiben magára hagynák ezzel a kezdeményezéssel Dr. Pelle Andrea ügyvédet, úgy nem értem az ÜK érdekvédelmi funkcióját.)

Különösen indokolt és sürgető ez a lépés, mert amikor a FP eltávozott a bíróság épületéből az OIT kezdeményezte a vizsgálatot az Ügyvédi Kamaránál, hogy ügyvéd etikai szempontból vizsgálják meg a konkrét ügy adott történéseit. ( az itt leírtak szerint)


Az meg már más kérdés, hogy az ügyvédnek magának is roppant körültekintően kell eljárni ilyen, és hasonló helyzetekben.
Hiszen az ügyvédi titkot mégiscsak, elsősorban magának az ügyvédnek kell megvédeni...

A körültekintő és óvatos eljárásban jelen esetben nem nagyon lehetett hiba, hiszen az ügyvéd eddig is nagy horderejű ügyekben járt el, tehát gyakorlott lehet az óvatosságban is.



PS-19:59

Kicsit olvasgattam még telefon lehallgathatóság kérdésében, nem a jogszabályi követleményeeket, mert azt ismerem, hanem a technikai körülményekről. Azt eddig is tudtam, hogy a mobiltelefonok alkalmasak a lehallgatásra,nemcsak az azon folytatott beszélgetés, hanem a telefon környezetében elhagzottakra vonatkoztatva is. Még akkor is, ha éppen kikapcsolt állapotban vannak, mindaddig, ameddig az akkumulátor benne van a készülékben. De hogy ennyire egyszerű, azt nem hittem volna. Különösen ajánlom figyelmetekbe a Nor- nevű hozzászóló sorait.

Nincsenek megjegyzések: