2009. december 22., kedd

Lanzarote III

Lanzarote 4
Montanas del Fuego

Tűzhegy, vagy Timanfaya.
Mondanom sem kell, hogy ezt is Manrique tervezte és építtette.
1970 óta Nemzeti Park. 174 km2 területű, közepén egy Látogatói Központtal, ahol egy étterem várja a vendégeket. Buszokkal körbeviszik a látogatókat, és megmutatják a vulkánkitörés nyomait. Hihetetlen,hogy eltelt majdnem háromszáz év, és mind a mai napig érintetlen a
megfagyott láva, nincs semmi élet a kőbe meredt olvadt sziklákon.
Kiszállni a buszokból nem lehet, elkóborolni a Látogatói Központ környékéről sem lehet, mert nehezen lehetne megtalálni az elveszett turistát a lávakupacok között.

Az étterem fő attrakciója a lávatűzön sütött hús.
Itt nemcsak arról van szó, hogy a lávakövet felmelegítik, hanem magának a vulkánnak a hőjével sütik a húst. A nem is nagy mélységben ma is fortyog a vulkán. Az étterem mellett van egy kb 8-10 méter mély kút, aminek a tetején van egy grill rács, és ott sisteregnek a csirkecombok és
rablóhúsok. Azt mondják, hogy 11 méter mélységben már 540 celsius fok van.
Lent a hegyoldalban ástak egy kb. 2 méter mély üreget, és oda a személyzet mindenféle száraz kórót lapátol be -a nézőközönség nem kis elégedettségére, ahol a kórók fél perc alatt lángra kapnak a hőtől, és nagy lánggal elégnek. A hegyen, az étterem előtt gejzírkitörést mutatnak be egy vödör víz segítségével.
Aztán megkérnek, hogy vegyél a markodba bárhonnan egy marék salakot.
És nem kis derültséget okoz, hogy a kedves vendég egy percen belül eldobja azt, mert annyira forró.

Érdekes érzés, hogy egy alig szundikáló vulkán tetején sétafikálsz...


Lanzarota 5
La Graciosa

Lanzarote a Kanári Szigetek legészakabbra fekvő szigete. No, még ezen sziget fölött északra van egy másik kis sziget, Islas Graciosa. ( meg még pár kisebb, de azok nem látogathatóak, település nincs rajta, csak természetvédelmi terület.)
A szigeten egy lakott település van. Nincs tömegközlekedés. Biciklit lehet bérelni.
A szigeten van néhány terepjáró, ugyanis betonozott utak nincsenek. Pár tucat ház van, jónéhány apartman, kevés ember, csend, békesség, nyugalom. Lassú boldog nyugis élet.

A két szigetet egy keskeny csatorna valasztja el, a komp húsz perc alatt teszi meg a távolságot. Merülni már merültünk Lanzarotén, így most új vizekre vágytunk, így esett a választás Graciosára. Tulajdonképpen a két sziget közötti tengerben merültünk, két napot töltöttünk el
Graciosán, és négyet merültünk. Kényelmes, jó bázissal, szuper nagy gumicsónakkal, nyugodt merülésvezetőkkel. Na az időjárás viszont nem volt kegyes hozzánk, a második napon esett az eső. De legalább láttam milyen az, amikor a víz alól látom az esőcseppeket becsapódni a vízbe.
Angyalcápát, sügéreket, barrakudákat, triggerfisheket, mókushalat, gébeket, márnákat, makrélákat láttunk. Nagyokat, szelídeket, nem félőseket.
Na ja. Ez is nemzeti park, víz alatti védett terület.


A merülésekről részletesen a divecenter.hu-n jelent meg képes beszámoló.

Nincsenek megjegyzések: