2009. szeptember 17., csütörtök

Mindennapok

Ma reggel a tv-ben már a második ügyvéd nyilatkozik.
Hiába sztárszakma lett ez.

Én meg megyek hivatalokkal kardozni, mert a földhivatal a titkárnőtől, aki elvitte, hogy hosszas sorban állás , órákig tartó várakozás után beadja a szerződést, visszaküldi a beadványt, hogy két külön kérelemben kérjük a jelzálogjog törlését, meg a tulajdonjog bejegyzését.
Pedig maga a Dtv. rögzíti, hogy amennyiben több kérelem érinti az adott ingatlant, akkor a a legmagasabb díjtétel alapján fizetendő szolgáltatási illetéket kell csak megfizetni után. Sőt maga a nyomtatvány lábjegyzete közli, hogy ha több rovatot érintő kérelmet terjeszt elő a kérelmező, akkor ugyanabban a sorban kell azt előadni.
De úgy látszik csak én olvasom a lábjegyzetet, az ügyintéző nem.

Aztán a tévesen, jelzőszámsor nélkül elutalt névfoglalási kérelem illetéket azért nem térítik vissza, mert a rendszer "felhasznált" jelzést ad mellé. Aha. Persze. Hova használták fel, ha nincs mellette az a szám, ami nélkül nem is ismeri fel a rendszer?

Aztán a bank visszaküldi a szerződést, mert ugyan be kell nyújtani hozzá az eladótól származó eredeti aláírással kiállított tulajdonjog bejegyzési engedélyt, meg a hozzátartozó földhivatali kérelmet, de az már nem szerepelhet a szerződésben, hogy ezeket a bank nyújtja be, mert ezt az ügyvéd nyújtja be. Könyörgöm, mit nyújtok én be, amikor a bank elkéri tőlem, mert enélkül nem fizeti ki a vételár kölcsönből származó összegét. És nem is adja vissza nekem.
arról már nem is beszélek, hogy az eladónak ezt a tulajdonjog bejegyzési engedélyező nyilatkozatot előre, az adásvételi szerződés aláírásával egyidejűleg kell aláírnia, amit nekem, ügyvédi letétre kell vennem azzal, hogy a vételár kifizetése után használhatom fel a vevő tulajdonjog bejegyzéséhez. Na ezt kéri el előre a bank, mert enélkül nem fizet. Aztán én mit küldök be?
És nem szerepelhet a szerződésben, hogy a bank nyújtja be a tulajdonjog bejegyzési engedélyt? És amiatt visszaadja a szerződést, hogy módosítsuk, praktice húzzuk ki az okiratból ezt a mondatot? De az maradjon benne, hogy a tulajdonjog bejegyzési engedély egy eredeti és egy másolati példányát és a földhivatali kérelem eredeti aláírással ellátott példányát be kell nyújtani a bankhoz, mert ez a vételár kölcsönből származó részének a kifizetési feltétele?

Ááá, nem értem én ezt.
És amikor felspanolt idegrendszerrel ordítva panaszkodom otthon, akkor életem párja elnézően néz rám, és azt mondja: ne is mondd tovább. Nem is értem hogy lehetséges ez.

A baj az, hogy én sem.

Az egész időm nagy részét az tölti ki, hogy hibás döntések miatt szerződést módosítok, újra aláíratok, újra benyújtok, ismételt magyarázó levelet írok, telefonon egyeztetek, e-mailt váltok hivatalokkal, faxon könyörgök, hogy hozzon már döntést a bíróság a hozzá réges-régen benyújtott kérelem ügyében, amire 8 napon belül meg kellett volna hozni a döntést, és már ötször nyolc nap is eltelt....

Na, ilyen egy ügyvéd mindennapja!

10 megjegyzés:

Hardstart írta...

Tudod, hogy én még irigyellek is? :-)
Szép párosítás ez a járulékfizetősdis bejegyzéseddel.
Na, ha sztorizunk, akkor sztorizzunk: elmesélem, milyen egy frissen végzett jogász mindennapja manapság.
Adott egy srác, aki lelkesen vág neki az egyetemnek, úgy-ahogy elvégzi végre, aztán kikerül a munkaerőpiacra. Mivel dolgozna már szívesen, örömködik egy ideig, hogy jéééé, mennyi lehetőség nyílt meg előtte papíron (pláne az addigi munkaügyi-központi kínálathoz képest, amelyik érettségivel, meg pár év egyetemmel rendszeresen építőipari segédmunkát ajánlgatott neki, esetleg azt, hogy rákgyógyító csodadoktorok könyvével futkározzon, amit ha valakinek el tud adni, akkor kap jutalékot). Aztán a diploma után kb. 1 hónappal azzal is szembesül, hogy kijött egy kormányhatározat, mely szerint határozatlan ideig senkit nem lehet felvenni államigazgatási állásba, akkor sem, ha van üres hely. Azóta az van, hogy az állás-levelezőlistákről is havonta jön max. 1-2 jogi előadói, vagy más önkormányzati igazgatási állásajánlat, amire persze a több ezer végzett jogász egy emberként veti rá magát. Erre, mivel sem ő, sem a szülei nem Budapesten születtek és éltek azelőtt, eljátssza azt a pár ütőkártyáját, amivel a szülei rendelkeznek: végighallgatja, ahogy a régi kollégák budapesti jogász ismerősei megmondják neki, hogy jelenleg semmilyen formában nem tudják alkalmazni, de majd ha lesz bővítés, észben tartják. Közben küldözgeti az önéletrajzokat ügyvédi irodáknak, ahonnan néha esetleg vissza is írnak, hogy sajnos választásunk jelenleg nem önre esett. Külön fanyar mosoly jelenik meg az arcán, mikor motivációs levelet, meg fizetési igényt kérnek: legszívesebben azt írná ide, hogy "álmaim munkahelye egy olyan, tetszőleges Budapest-környéki térben végezhető tetszőleges jogi képzettséghez kötött munka, ahol annyit mondanak: itt írd alá, felveszünk - ha más nem - próbaidőre, és még fizetünk is valamennyit, hogy meg tudj élni valahogy."
De ezt persze nem írhatja. Inkább beír valamit, amit ki tud domborítani a megpályázott álláshellyel kapcsolatban, és reménykedik, hogy talán valahol majd szóba állnak vele.
Közben elmegy a - szintén új lehetőségként szereplő - diplomások munkaügyi központjába, ahol regisztrálják. Persze, tisztában van vele, hogy itt aztán jogi munka, az nem lesz (ami azért lényeges, mert a vágyálomként szereplő jogi szakvizsgához a három év onnantól pereg, hogy felveszik valami ilyenre), de azért jó lenne először is önállóan megélni valamiből. Addig is olvasgat ptk-t, btk-t, tankönyveket, meg hasonlókat, hogy azért mindent ne felejtsen el.
Na, hát ilyenek az ÉN hétköznapjaim. :-)

bluemoon írta...

Megértelek én, téged, nagyon is megértelek. Nem volt az még azért olyan régen, hogy ne emlékeznék rá, az egyetem elvégzése után égtem a munkavágytól, és az első húsz év jól el is telt azzal, hogy tettem a dolgomat, intéztem az ügyeket. voltak sikerek, megnyert perek, hálás ügyfelek,és újabb ügyfelek, akiket a korábbiak küldtek. Elégedett és sikeres voltam.

Amikor én lettem ügyvédjelölt (szerencsés voltam, mert az apámnál lettem jelölt - kisebb utcai harcok árán, mert akkor meg kvóta volt a felvehető jelöltek számát illetően, és az adminisztratív osztályvezető Pálmai elvtárs a nagy Budapesten, végülis engedélyezte, hogy felvehessen engem is a kamara) na szóval akkor amikor jelölt lettem azt mondta az apám: ha tisztességesen kikérdezed az ügyfelet, és ő az igazat mondja neked, és tisztességesen utánanézel a jogszabályoknak, akkor meg tudod mondani, hogy mi lesz a bíróság döntése. És ez működött is.
Hát ez ma már nem így van. A bíróság döntése eshetőleges. Ha meg hatályba lép majd az új Ptk akkor meg méginkább, mert az új Ptk-ban a vezérszó: a méltányosság. Innentől kezdve a bíró méltányos döntése lesz a zsinórmérték. Hogy milyen ítéletek lesznek itt?

Manapság túlképzés van, mert az egyetemista addig se jelenik meg a munkaerőpiacon, ameddig egyetemista. Aztán meg mivel jogászi állást nem kap az államigazgatásban ( bár éppen most hallottam, hogy cigány diplomások közigazgatásban való elhelyezésére jelentős összeget különítettek el, a bíróságon sincs fogalmazói állás, az ügyészségen sincs, a cégek meg, már ha bírják a költségét, nem akarnak maguknak kezdő jogászt, marad az elszabadított ügyvédi pálya.
A baj csak az, hogy már érdemi munka nincs. Vidéken legalábbis a forgalmunk a korábbi kétharmadával esett vissza, magyarul harmad gőzzel dolgozunk, mert nincs munka. Havonta 2-3 szerződés, ez is nyomott áron, aztán meg a bank is visszaadja a szerződést módosításra, meg a földhivatal is megtagadja a bejegyzést, valami mondvacsinált indokkal, hogy még egyszer beszedhesse azt a nyavalyás 6.000.-Ft. szolgáltatási illetéket. ( mert ha megfellebbezed a végzést, akkor az 10.000.-Ft. az ügyfélnek, és várhat még hónapokat a döntésre, a bank meg szedi tőle a büntető kamatokat a tulajdonjog bejegyzésig, szóval, inkább nyelsz egyet, kijavítod, ahogy a magasságos hivatal ostoba kis ügyintézője kéri, és beadod újra) És ez mind a te kontódra megy. Mert a banki módosítást ingyen csinálod meg, az újólagos eljárás illetékét meg te fizeted, mert az ügyfél azt mondja, hogy ha nem fogadja el a bank, vagy a földhivatal a szerződést, az a te hibád. Pedig nem biztos.
És akkor ezek után persze hogy nem tudunk még jelöltet is alkalmazni.

És értem én, hogy jogi diplomával a zsebedben jogász szeretnél lenni, ne adj isten ügyvéd, és nincs aki alkalmazzon. És már ott tartasz, hogy mennél ingyen munkásnak is, de akkor meg éhen halsz. Mert ügyvédjelöltként más munkát emellett nem is végezhetsz.
Hát hardstart ez a javából...

Hardstart írta...

Hja, hát ez van. (Eddig egyébként a legkonkrétabb ajánlat nem is az ingyen munkás volt, hanem ingyen munkás + a járulékokat is fizessem magam után - miből?)
Marad a dr. Tiborc panasza. :-)
Az mindenesetre érdekes, hogy mint írod: "éppen most hallottam, hogy cigány diplomások közigazgatásban való elhelyezésére jelentős összeget különítettek el"
Remélhetőleg ez azt jelenti, hogy belátható időn belül vége lesz a közigazgatási létszámstopnak, mert jelenleg a közigazgatási szervek elég plasztikusan adják mindenki tudtára, hogy mi van (lásd pl. itt - http://www.apeh.hu/allaspalyazat/kozponti_hivatal )
Addig mindenesetre próbálok gyúrni a közigazgatási versenyvizsgára, ami decembertől úgyis kötelező a jelenleg nemlétező közig álláshelyekre, hogy valami előnyöm legyen. Aztán majd - mivel mindenki az, aminek vallja magát - legfeljebb azt hazudom, hogy cigány vagyok :P

bluemoon írta...

Nos, nekem is az jutott eszembe, hogy rövid lista lesz az, amiben a diplomás cigányok közigazgatási állást kapnak.

Erről a közigazgatási versenyvizsgáról még nem hallottam. Mesélj róla.

Nem nem hiszem, hogy a létszámstop megszűnne, csak arról lehet szó, hogy a kormány tesz valamit azért, hogy a cigányok szavazatait magénak tudhassa a tavaszi választáson.
Azt persze én sem tudom mi alapján fogják szelektálni, hogy ki a cigány, és ki nem, hiszen mint tudjuk azt sem tartják nyilván, hogy a bűnelkövetők közül ki a cigány és ki nem. Akkor a diplomások között tesznek majd különbséget? Na ne már!
Én a helyedben az esélyegyenlőség sérelmére hivatkoznék....

Hardstart írta...

A közigazgatási versenyvizsga-kötelezettséget a közigazgatási létszámstoppal egyidőben jelentette be a kormány. Erről egy cikk pl. itt található:
http://www.magyarorszag.hu/hirkozpont/hirek/kozigazgatas/kozigvizsga20090728.html

A versenyvizsga konkrét kritériumai tananyaggal, illetve a vizsgára jelentkezés pedig elérhető a kormány erre kialakított honlapján:
http://kiwi.kszk.gov.hu/kiwi/login.seam

A jelenlegi helyzet röviden annyiban foglalható össze, hogy fizetni kell 20ezer forintot a vizsgáért (amit abban az esetben, ha felveszik valamely közigazgatási szervhez, a vizsgázó visszakap), úgy, hogy jelenleg azt sem lehet tudni, mikor lesz vége a létszámstopnak - és így mikor lesznek konkrét betölthető közigazgatási álláshelyek. De mindenesetre ha vége is lesz, ha nincs ilyened, decembertől már úgy se vehetnek fel ilyen helyre.

Tehát ez gyakorlatilag egy reményvétel.

Sok mindenre lehet hivatkozni persze, lehet talán alkotmánybírósághoz is fordulni, de attól nekem még nem lesz egy jó ideig munkám, meg pláne pénzem nem :-) Ha meg is nyerem, majd kitalálnak valami mást, hogy miért nem vesznek fel, pl. "az állás betelt".
Ha tényleg lesz ilyen cigányos-lehetőség amit írsz, inkább azt az utat választom, hogy letagadom a magyar származásomat ha már az nem kell sehová (pedig büszke vagyok rá!), és csapkodom az asztalt, hogy "há mééééé, mos csak azé nem vesznek fel mer cigány vagyok?!" :-)
Poén, persze, de egyetértek veled abban, hogy ez elkeserítő.

bluemoon írta...

Megnéztem a jogszaályt, és vérlázító. A mentesség:
"21. § Mentesül a versenyvizsga letétele alól

a) közszolgálati jogviszonyának fennállása alatt az, aki legalább ötéves közigazgatási gyakorlattal rendelkezik,

b) e jogviszonyának létesítése során az, aki az Európai Unió soros magyar elnökségben közvetlenül résztvevők kiválasztásáról, képzéséről és anyagi elismeréséről szóló 374/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet 4. § (9) bekezdése szerint létesít közszolgálati jogviszonyt,

c) 2009. november 30-ig a jogviszony létesítése során az, aki a jogviszony létesítésével egy időben vezetői megbízást vagy kinevezést kap."

Tehát a fiatalt, akit már az új elvek és szabályok szerint képeztek ki, szívassuk meg még ezzel a vizsgával is, aki meg már ezer éve ott van, és valszeg a tudása is elavult, azt hagyjuk szépen békén.
Meg azt is, akit Eu elnökségébe delegáltunk. Rá sem vonatkozik. Meg arra se akit most nagy hirtelen még kinevezünk, mert nehogy már a Pista fiának, vagy Jóskának még egy vizsgát is kelljen letenni, amin még a végén majd nem felel meg.

Nem értem én ezt... azazhogy nagyon is értem.

És ez a vizsga most sok embernek ad majd jó sok plusz pénzt.
Szerintem keress állást egy vizsgára felkészítő cégnél, a vizsgára felkészítést a kisujjadból kirázod.
Meg közben vizsgázz le.

Hardstart írta...

Ez jó ötlet, bár úgy látom, egyelőre még csak az államigazgatási hivatalok szerveznek ilyet, nagyon új a dolog. Majd persze figyelem, indítanak-e ilyet magáncégek.

bluemoon írta...

Addig kell lépni, míg mások gondolkodnak :) a jól emlékszem felkészítő tanfolyamot bárki szervezhet... Te meg úgyis ráérsz. Csak van két három barátod, akivel egy bt.-t össze tudtok hozni erre a feladatra?

Hardstart írta...

Hát az még lehet, hogy menne, de vajon nem lenne-e bukta ? Ehhez termet kell bérelni, hirdetni kell. Vajon lenne-e elég jelentkező (pláne, hogy a tanfolyam nem kötelező - ott van az anyag a neten), és legfőképp, miért jönne valaki hozzám, mikor Budapesten 3 helyen is hirdet ilyet maga a kszk ?
Valami kisvárosban még elmenne, hogy ne kelljen érte a megyeszékhelyre utazgatni.

bluemoon írta...

Látod, látod... csak gondold végig.
Tervezés, szervezés, igazgatás - megvalósítás, ellenőrzés.:) Ahogy azt Taylor és Fayol leírta.