2009. augusztus 17., hétfő

Qui Prodest?

Hát ezt meg ezt azért már mégse kellene! Nem kellene tetézni a bajt azzal, hogy önbíráskodássá fajuljon a dolog. És maffiaszerű elégtételt vegyenek, útonállásszerűen, felfegyverkezve, csoportosan.
Mert csoportosan nagyon erőseknek érzik magukat.
Ennek a két terepjárósnak szerencséje volt, hogy személyesen ismerte az egyik útonállót.
De mi lesz, ha véletlenül a negyedik faluból való lesz a következő, akit még sose láttak? Agyonverik? Mint a szegény autóst, aki elsodorta a kellő felügyelet nélkül az úttestre rohanó gyereket?
És aztán mi lesz? Mindenki vasvillával, vagy önvédelmi spay-vel közlekedik, aki meg teheti önvédelmi fegyvert vált magának.

Qui Prodest?
Kinek van abból haszna, ha véletlenszerűen gyilkolásznak meg dolgos, családos kisebbségit?
Kinek az érdeke, hogy a kisebbség önkényesen eljárva vegyen elégtételt? Kinek az érdeke, hogy mélyítse a két csoport közötti ellentétet?
Ki akar ebből hasznot húzni?
Ki szervezi a kisebbséget önkéntes felfegyverkezett éjjeli járőrözésre?

Na ha ezekre a kérdésekre meglesz a válasz, onnan már csak egy lépés lesz az elkövetők megtalálása.
Már ha nem titkosítják az információt erről is...

Addig meg folyik a találgatás, amit tulajdonképpen a tv. jósok is végeznek. Figyelnek, feltehető tényeket állapítanak meg, és következtetést vonnak le belőle. Ezt elegánsan bűnügyi profilalkotásnak nevezik.
Na nézzük, kérem szépen: nyilvánvaló, hogy az elkövető jó anyagi körülmények között él. Hisz ha csóró lenne, nem lenne terepjáróra, meg nem lenne fegyvere, lőszere. És az is lehet, hogy most rosszabbul megy neki. Na ja. Manapság? Kinek nem?
Sőt katonaviselt. Ha idősebb akkor biztosan, hiszen a mai negyvenesek, ötvenesek még kötelezően voltak katonák. Ha fiatalabb, akkor speciális képzést kapott hisz ismeri a fegyvereket, tud lőni, és lelkifurdalás nélkül képes ölni.
Szoros kötelék van az elkövetők között. Hisz eddig egyik se énekelt, nem köpte be a másikat. Ilyen szoros kötelék lehet akár családi kötelék is. Hisz a családi kötelék kicsit szorosabb, mint a baráti kötelék.

ahhoz meg nem kell nagy következtetőnek lenni, hogy óriási szerencsét kell kívánni az ügy megoldásához. Persze nem tudjuk mit titkosítottak egy jó hete...

Nincsenek megjegyzések: