2009. július 24., péntek

Balatonga

Hát igen, voltunk a Balatonnál. A sajkodi öböl még mindig a régi, kicsi, csekély belépős nagy parkolós, tiszta napos-árnyas strand. Csütörtökön ugyan nem dőlt meg a melegrekord, de jó idő volt. A vízparton meg egyenesen ideális. A Balaton meg, hááááát, a tenger után ... egészen más. A vize selymes, simogató, a színe messziről, és magasból nagyon szép. De nem volt az a jó balatoni víz illat, amit annyira vártunk. A fiam már a kompon hiányolta, hogy csak a gázolaj szag terjeng, nem pedig az a jó, görögdinnye és frissen vágott fű illatával vetekedő jó, víz szag.

És sokan voltunk lent a tónál, meg mindenhol. Nem igaz az, hogy üresen tátong a Balaton, nem mennek a belföldiek oda. Mert mennek. Sőt németek is voltak jelentős mennyiségben, Jellemzően az a korosztály, aki kisgyerekként a szüleivel jött annak idején NDK-ból. Most ők hozták a szüleiket, meg a gyerekeiket.

És hogy nem teljen el a nap melglepetés nélkül, a saját megyei bíróságom elnökhelyettesével és megyei bíró feleségével találkoztam a sajkodi strandon. Nem kicsit lepődtünk meg egymás látásán, de megállapodtunk, hogy nincs jobb a törvénykezési szünetnél.


És hát Balatonfüred, nahát! Ez igen! Amikor ottlaktunk, hmmm, cikra 23 éve ( ó uramisten leírni is rettenet milyen régen volt!) akkor is szerettem, de mostanra.... Azt hiszem, mostanra jobban szeretném.
Igazi elegáns, szép, átgondolt, igényes épített környezet. Már nyoma sincs a kör büfének, a sok kis bodegának, a büdös zsír és olajszagú konyhájú éttermeknek, meg a bóvlis sátraknak, eltűnt a hangár. Van helyette talajból feltörő szökőkút, kellemes terasz, olasz fagylalt, gyepszőnyeg, virág, parti platános sétány. Vannak nagy és szép új szállodák, elkészült a volt bányász SZOT üdülő helyén is az új szálloda is. Szóval ha nem tudom, hogy Füreden járok, nem biztos, hogy hamar ráismerek.

Lehet hogy az ősszel, majd amikor alábbhagy az idegenforgalom érdemes lesz kicsit tüzetesebben szétnézni a Balaton körül, mert annyi minden változott? Talán nemcsak Füreden.


És nagyon sajnálom, hogy itthon maradt a töltőn a fényképező gépem.

Nincsenek megjegyzések: