2009. május 14., csütörtök

A kommunizmus mibenléte

Amikor annak idején a középiskolában azt próbálták nekünk elmagyarázni, hogy milyen lesz a kommunizmus, és Magdi barátnőm azt mondta, hogy ugyanmár, mi fogja őt megakadályozni abban a kommunizmusban, amikor a javak korlátlanul rendelkezésre állnak, hogy legyen még egy bundája, - akkor a világnézeti tantárgyat tanító tanárunk kiállította őt az osztály elé, és felszólította, hogy vetkőzzön meztelenre. ( megjegyzem ez még akkoriban volt amikor a tanárokat nem jelentgették fel sem a szülők, sem a gyerekek mindenféle mondvacsinált személyiségi jogi védelmi ügyben, és töretlenül hitt abban szülő és gyerek is, hogy a tanáraink nekünk alapjában jót akarnak, és azért vannak ott, hogy a mi kiváncsi buksinkba belekerüljön a világról minél több tudás, és tapasztalat, és mi nem ettünk, telefonáltunk, vagy aludtunk az órákon, de még csak nem is beszélgettünk ( sic!) fennhangon egymással, míg a tanár magyarázott, szóval mondom, ez még régen volt...)

A döbbent és értetlen csend után sürgette, hogy na gyerünk, tegye meg! Mire Magdi mondta, hogy nem, ő bizony ezt meg nem teszi. A miért kérdésre, pedig azt válaszolta kapásból, hogy hát mert szégyellené magát a többiek előtt. ( Igen az is más kérdés, hogy, ma már a tanár is levetkőzik ha úgy hozza a sor.)

Na látja! Ugyanígy szégyellné a második bundáját is !
(És lám pontosan megértettük a kommunizmus működési mechanizmusát, és még évtizedet múltán is pontosan emlékszem. Kösz, Danka tanár úr!)


És hogy ez miért jutott eszembe éppen most? Nos azért, mert reggel hallgattam a rádiót és éppen arról szólt egy beszámoló, hogy az angol parlamenti képviselők egyre nagyobb százaléka fizeti vissza a költségvetésbe az általuk felvett költségtérítés összegét, annak ellenére, hogy a szabályos jogi lehetőségük volt azt felvenni és elszámolási kötelezettség nélkül eltenni.
De úgy ítélik meg, hogy a szigetország a második világháború óta a legmélyebb válságban van, és erre a lépésükre szüksége van az országnak.

Hmm... Mégiscsak igaza lesz Marxnak, amikor azt mondta, hogy a kommunizmus a legfejlettebb országokban fog először megvalósulni!

Nincsenek megjegyzések: