2009. április 8., szerda

Építész tüntetés

Ideje: 2009.április 9. csütörtök, 13.óra

Helye:Nemzeti Gazdasági és Fejlesztési Minisztérium

Budapest, V. ker., Honvéd u. 13-15.


Most az építészek kényszerültek tüntetésre, mert olyan rendelet született, mely súlyosan érdeksértő, nemcsak nekik, hanem az építtetőknek is.
Íme a petíciójuk:

"Petíció a Magyar Köztársaság kormányához

Alulírott felelős magyar építészek követeljük a kiviteli tervek kötelező központi dokumentációját előíró 277/2008. (XI. 24.) Korm. rendelet azonnali visszavonását!

A rendelet

  • átgondolatlan, mivel a kiviteli tervi részletezettségű adatokra az építésben résztvevő, ezért a tervekhez egyébként is hozzájutó szereplőkön kívül másnak nincs szüksége;
  • szerzői jogot sért, ha az összegyűjtött terveket – a rendeletben meg nem határozott – személyeknek valóban kiadják, mivel az építész és társtervezők szellemi munkája hozzájárulásuk nélkül nem többszörözhető;
  • végrehajthatatlan sok esetben, hiszen ha az építtető nem készítteti el a kiviteli tervet, az építész nem tudja azt beadni;
  • jogsértő az építészekkel szemben, hiszen az építészek szolgáltatást végeznek, az építési szándékhoz nincs közük, annak terhei a beruházóra tartoznak. A megkövetelt dokumentációk elkészítése elviselhetetlen mértékű anyagi terhet ró rájuk, amiért ellenszolgáltatást nem kapnak, ráadásul a társtervezők tervlapjainak dokumentálását is feladat- és felelősségi körükbe utalja;
  • életszerűtlen, mivel kötelezővé teszi a pdf formátumot, aminek készítésére nem alkalmas minden tervezőprogram, ráadásul nem biztos, hogy a jövőben is korszerűnek számít-e majd. A tervtár létrehozásának egyetlen célja az lehet, hogy a dokumentációkat a későbbiekben használni lehessen, ennek ellentmond a kizárólag szerkeszthetetlen formátumban előírt archiválás;
  • veszélyes az építtetőre, üzemeltetőre, használóra nézve, mivel a beadott, igen részletes műszaki tervekbe, beleértve elektromos, gáz, riasztórendszer tervét, lehetővé teszi illetéktelenek, akár bűnözők, terroristák betekintését.

Felhívunk minden építész tervezőt, hogy ezért a rendeletben előírt tervszolgáltatást csak abban az esetben kezdje meg, ha a terv szerzői jogáról a VÁTI szerződést írt alá vele, melyben minden tervező kössön ki felhasználói díjat a többszörözésért, az aktuális kamarai tervezési díj legalább 10%-át felhasználásonként. Valamint kösse ki, hogy a tervtár, mint érdekelt, megkeresi az építtetőt, aki hozzájárul a tervmásoláshoz, adat kiadáshoz.

Felhívjuk a kormányt, hogy rendelet visszavonását követően azonnal kezdjen meg szakmai egyeztetést, mely a központi tervtár létrehozásának feltételeit az érintettekkel közösen alkotja meg!

Felhívjuk a kormányzatot, hogy az építésügyet érintő jogszabályalkotás során jelenlegi és múltbeli – például az Országos Tűzvédelmi Szabályzat esetében is – előfordult súlyos szakmai hibák elkerülésére mielőbb hozzon létre felelős Építésügyi Minisztériumot!

Követeljük továbbá, hogy minden az építést érintő rendelet és törvényi szabályozás előkészítésébe kötelezően vonja be az építész és mérnöki kamarákat vétójoggal, ezzel tegyen eleget az Európai Unió szubszidiaritási elvének!

Kelt Budapesten, 2009. március 15-én"

A kezdeményezők nevében: Ertsey Attila építész és 2.527 egyetértő aláíró.

3 megjegyzés:

mimke írta...

2181...Egyébként az államtitkár eltussoló kis nyilatkozatától eléggé kiborultam, mert az rendben van, hogy a CD nem egy nagy költség, de a kiviteli terv nem az én tulajdonom, a megvalósulási tervet nem az én felelősségem megcsinálni, akkor vajon miért az én felelősségem mindezt beszolgáltatni?!

bluemoon írta...

Vajon miért kell nyilvántartani ezeket a dolgokat, egy külön hivatalban, miért nem volt elegendő az építési hatósági eljárás való nyilvántartás, hiszen ott az engedélyes tervekből őriznek egy példányt, na annak a selejtezhetőségét kéne felülvizsgálni, és azokat kellene egy idő után központi nyilvántartóba küldeni.
Meg az is eléggé hülyeségnek tűnik, hogy a tervező pdf formátumba szerkessze át, másolja ki egy egyszer használatos cd-re, vagy dvd-re, és azt _postán_ küldje meg. Há, na ne mán!! Ha kell a terv, akkor tessék szépen egy központi szervert működtetni, és akkor oda majd interneten feltolják az illetékesek.Még jó hogy nem személyesen, vagy közvetlen futárszolgálattal kérik be a cd-ket!

Jó magyar szokás szerint megint kell csinálni egy országos hatáskörű hivatalt, vezetővel, szolgálati autóval, kiemelt fizetéssel...
Meg szívatni kell egy kicsit a tervezőket, rápakolni még egy kis terhet a vállukra, arról meg még nem is beszéltünk, hogy miért is lenne jó, ha minden tervhez bárki hozzáférne?

bluemoon írta...

http://index.hu/video/2009/04/09/epitesztuntetes_budapesten/