2009. március 4., szerda

Provident

Drávapiski polgámestere úgy döntött, feljelenti a Providentet De a környezetében nincs egy jogvégzett ember, egy jogi előadó, aki legalább kettes érdemjeggyel abszolválta a büntetőjogi szigorlatát, vagy csak egy simán olvasni tudó alkalmazott?

Mert akkor tudná, hogy a bűncselekmény csak akkortól bűncselekmény, amikortól azt a cselekményt a büntető törvénykönyv szerint büntetni kell. Az erre vonatkozóan törvényi tényállási hiányában nem büntethető a korábban, akár ugyanolyan jellegű cselekmény sem, mert az elkövetés idején az nem volt bűncselekmény.

És nem is nagyon kellene belemerülni a jogi szöveg olvasgatásába, mert rögtön ezzel kezdődik:

1978. évi IV. törvény a Büntető törvénykönyvről:
2. § A bűncselekményt az elkövetése idején hatályban levő törvény szerint kell elbírálni. Ha a cselekmény elbírálásakor hatályban levő új büntető törvény szerint a cselekmény már nem bűncselekmény, vagy enyhébben bírálandó el, akkor az új törvényt kell alkalmazni; egyébként az új büntető törvénynek nincs visszaható ereje.


(Igen ezzel kezdődik, ez egy olyan jogszabály, aminek nincs első paragrafusa, mert azt 1996. január 1. napjától kezdődően hatályon kívül helyezték.)

3 megjegyzés:

s@só írta...

Jártál már az Ormánságban? ....
Én párszor, régebben, még a Kádár - érában.Manapság csak keresztülutazom rajta évente kétszer - négyszer, azt is főúton.
Egyébiránt megvan a tájegységnek a "sajátságos bája". Hát...
A másik dolog, örök érvényű szabály az én szakmámban is: A törvény nem tudása, nem mentesít annak végrehajtása, alkalmazása, alkalmazhatósága alól.

bluemoon írta...

Nem, még nem jártam arra. Mit kell érteni sajátságos báj alatt?

A levelet megkaptam, most hogy látom, emlékeztem is rá, hogy én ezt annak idején olvastam, csak most hogy újra feltűnt az illető, nem kapcsoltam össze a régi cikket, a mostani kezdeményezővel.

s@só írta...

Hát az az olyan dolog, a semmi, az a "sajátságos báj"... tudod, messze van mindentől, a déli haragszó is este 6-ra ér oda. Igazán talán semmi látnivaló nincs is ott (olyan mint Abaúj megye, a Hernád völgye).Pedig lenne mit látni! Csak közelebb kellene menni hozzá, előtte jó nagy adag bátorságot véve. Jó földek vannak arrafelé, sík terület - délen a Dráva, az a zabolátlan vad csikó.Darányban ősborókás, Sellyén arborétum, de egy zárt világ. Ormánság.És a világ - legalábbis az ország vége. Szegénység, egyre nagyobb lemaradás,kisebbségi problémák mindenfelé. Hát ilyen bájos hely...