2009. február 19., csütörtök

Bírósági (rém)történetek 6.

Új, és ésszerű rendelkezést hoztak véletlenül a jogalkotók. A tárgyalási jegyzőkönyv másolatot az ügyfélnek vagy jogi képviselőjének elektronikus levél formájában is meg lehet küldeni, és ebben az esetben nem kell leróni az oldalanként 100 Ft. szolgáltatási illetéket se.

Hurrá. Amint kész van a leírás, és a bíró kijavította, a gépíró egy mozdulattal elküldi a feleknek és jogi képviselőknek a jegyzőkönyvet.

Nosza teszteljük le, hogy működik.

Szolnoki Városi Bíróság: a bíró maga ajánlja fel a lehetőséget. Felek és jogi képviselők boldogan élnek vele.
Debreceni Városi Bíróság: a bíró kicsit vonakodik, majd utánanéz a dolognak, de rögzíti a kérelmet a jegyzőkönyvben.
Karcagi Városi Bíróság: bíró készséges, természetesen, remélhetőleg technikai akadálya sem lesz a dolognak.

Várunk. Tegnap előtt Debrecenből két hét után megérkezett a jegyzőkönyv másolat levélben, postán, illeték fizetési kötelezettség nélkül.

Tegnap megérkezett egy irat a Karcagi Bíróságtól, öt nappal a tárgyalás után: 800 Ft. jegyzőkönyvi illeték lerovása ellenében a jegyzőkönyv átvehető a bíróságon. Kérdés után kiderül, hogy van e-mail címe a bíróságnak, de azon a gépen, amin net kapcsolat van, annak nincs összeköttetése azokkal a gépekkel, amin a leírók dolgoznak, nem tudják .pdf formátumba elmentve elküldeni, mert nincs hozzá programjuk, egyébként is hogy lesz leróva az illeték? És a megyei bíróság álláspontja ez, tessék leróni az illetéket, és megkaphatja az ügyfél a jegyzőkönyv másolatot.

Szolnoki Városi Bíróságtól egy hónap után, még egy szó se, se jegyzőkönyv, se felhívás. Se e-mail.



Galambposta
Talán fel kellett volna készíteni a bíróságokat is
ennek a rendkívüli kihívásnak minősülő
technikai feladat megoldására.




Utóirat 2009. 02.23. : Megérkezett a Szolnoki Városi Bíróságról a jegyzőkönyv, e-mailben. Hurrá, mégiscsak működik ez a dolog!

Az már más kérdés, hogy a jegyzőkönyvből derült ki, hogy február 15-ig be kellett volna néhány iratot küldenem a bíróságra.
Hát majd kimentem magam, elvégre a jegyzőkönyv is egy hónappal a tárgyalás után érkezett meg.

Utóirat 2 2009. 02.26. Mégsem működik a dolog! Most értesültem róla, hogy a Szolnok Megyei Bíróság elnöke mégis letiltotta a jegyzőkönyvek e-mailben való megküldésének lehetőségét.

3 megjegyzés:

s@só írta...

Neheéz dolgok ezek a Föld nevű bolygón 2009 -ben, több mint
"200 évvel az utolsó háború után" ?

bluemoon írta...

A baj csak az, hogy én nem Jesse vagyok, és nincs repülő kerek kütyüm se, de szerencsére a tudós fejek se rendelték még el a hetente iker mű fiú gyerek szülését.Bár ha ezt a levelet a magyar posta hozná, hááát, nem is tudom odaérne-e az anyákhoz?

s@só írta...

azért kell az e- mail :)))))) nem?