2016. augusztus 8., hétfő

Ypern

Voltunk Ypernben. Igen, ott volt az első harci gázfegyver alkalmazása a modern-kori háborúk történetében, és ott volt az első alkalom, hogy állóháború alakult ki a hadban álló felek között. Tudható, hogy pár százezer embert halt meg ezen a kis területen, és mindössze egy 8-10 kilométeres sávot foglalgattak oda-vissza egymástól, lövészárkokban nyomorogva, keserves és kegyetlen körülmények között.

A város ma már, száz évvel a borzalmak megtörténte után, olyan, mint bármelyik más város. De minden este hét óra után összegyűlnek az Brit Nemzetközösség által emelt emlékmű körül és minden este nyolc órakor felhangzik a "last call" a számos és megszámlálhatatlan, a műemléken sűrű sorokban, minden létezhető szabad falfelületen felvésett több mint ötvenezer név szerint említett és a soha meg nem talált, a soha  nem azonosított névtelen, sírhant nélküli   háborús hős tiszteletére, aki ott lelte halálát élete virágjában, vagy még azelőtt, hogy felnőtt élete egyáltalán elkezdődhetett volna...Aztán kifelé autózva a városból,  a házak között itt-ott felbukkanó  katonai temetők egyikénél megállva és  kitűnő gondossággal rendben tartott  emlékhelyen, a bejáratnak háttal a nyugat felé tájolt egyforma, katonai temetőkre jellemző  hófehér sírkövek vésetét böngészve az embernek sírhatnékja támad, mert  az ott nyugvók nagy részének még csak a neve sincs a fejfájára felvésve...
Unknown. 
Known unto God

Bár a felíratok a temetőben hősökről, önfeláldozásról, dicsőséges halálról, soha el nem múló háláról szólnak- azt gondolom ez a több százezer ember-  egyes források szerint  több mint hatszázezren haltak itt meg- értelmetlen, kegyetlen és idő előtt halála mellet még most, több, mint száz évvel később sem  mehetünk el fájdalom és háborúellenes érzelmek nélkül.Nincsenek megjegyzések: