2016. április 10., vasárnap

A büntetés elkerülhetetlensége

Én most itt nem a szexuális erőszak, a cselekmény elmúlhatatlan erkölcsi megítélése - bár ez azért érdemelne legalább egy mondatot, miszerint a szabadság nagy hazájában a szexuális jellegű bűncselekmény elkövetőit életük végéig nyilvántartják, követik mozgását, költözését, munkáját és szemmel tartják míg csak élnek-  vagy a törvényben előírt büntetőjogi mentesülés  kérdéséről akarok írni.

Nem. Nem arról.

Hanem arról, hogy a cselekmény 1961. júliusi elkövetése után 1961. októberében előzetes letartóztatásba helyezték az elkövetőket, és a jogerős, mondom a jogerős, másodfokú ítélet 1962.  február 17-én  kihirdették.

Alig több mint hat hónap alatt nyomozással, első fokú eljárással együtt jogerősen befejezték, az  ítéletet kihirdették és írásba is foglalták.

55 évvel ezelőtt!


A héten olyan ügyekben voltam kirendelt védő,  amelyeket az akkor még fiatalkorú elkövetők 2011-ben követtek el. És nem fejeztük be.
A fejlődés  nyilvánvaló.

Hugo Grotiusnak tulajdonított elmélet szerint a büntetés visszatartó erejét nem a megtorló,  szigorú,  kemény büntetés, hanem a büntetés elkerülhetetlenségének biztos tudata adja.

Azt már csak én teszem hozzá, hogy viszonylag rövid időn belül.




Nincsenek megjegyzések: