2013. március 17., vasárnap

MAjd én megmondom: a szél a hibás


A régi, nyomtatott napilapoknak már régen befellegzett, - a  csupa jó hírekkel teli pártlapoknak, már a nyolcvanas évek végétől.
Aztán a többinek is betett az internetes kommunikáció elterjedése. A gyorsaság, a naprakészség, sőt a pillanatrakész inofrmáció, az azonnali tájékoztatás mindent visz. Már ha nem alussza  az igazak álmát a netes újságíró is. 
De ott vannak a közösségi oldalak, a facebook.
A párbeszéd a távollévők, ismeretlenek között  éjjel nappal folyik, egy perc alatt leleplezi a központi akarat szerinti hazugságokat is és az emberek segítőkészsége sokra képes.
Mint most, például.

A királyi tévében hallom a nyilatkozót, hogy ma este már mindenki otthon van, biztonságban, mindenki meleg ételt eszik, és fűtött lakásban alszik,  hogy milyen nagyszerű munkát végzett a belügy meg a katasztrófavédelem.

Hát ja. Csak egy nappal később ébredtek, mint kellett volna.
Csütörtökön még egyetlen kósza hír sem volt arról, hogy emberek senki ne induljon el. Délben még csak annyi volt, hogy az m1 úton Győr környékén tükörjég van az úton, Veszprém megyében meg hófúvás.

Tudom, mert figyeltem, mert  csütörtökön délben indultam  autóval az Alföldről, R meg Tokaj alól, - Pestre.

Nagy forgalom volt, fújt a szél, néhol esett az eső, néhol meg a havas eső. Szólt a rádió, szokás szerint a Kossuth, mert ott beszélnek is, nemcsak zenélnek. De senki nem mondott semmit, nem volt szó arról, hogy bármi gond lenne. Ja a tükörjég, arról volt szó, de épeszű ember arra gondol, hogy arra vannak a sózó autók, hogy felszórják, jégmentesítsék vagy ha nem sikerül, akkor nyilván majd lezárják azt a részt.
De senki nem intézkedett, hogy a kamionok álljanak le, hogy mindenki maradjon ott ahol van, nem zárták le az utakat, az aupálya felhajtókat, nem terelték le az embereket a veszélyes szakasz előtt, nem fordították vissza őket az autópálya másik oldalára,  nem volt semmiféle tájékoztatás, a hivatalos útviszonyokról  tájékoztató honlapok és elérhetőségek semmi új hírrel nem szolgáltak, aztán meg elérhetetlenek lettek a sok rákeresőtől. Nem jöttek központi hírek még akkor sem, amikor már pár kilométeres volt a dugó a sztrádán,
Péntek reggel jöttek az első, nem központi hírek, hogy emberek vesztegelnek az autópályákon, ott töltötték az éjszakát a hófúvásban, ki tud róla, hogy mi van, mi történt, mert sehol semmi hír nincs erről.

Hírek csak az interneten jöttek, segítségkérések a facebookon, segítség felajánlása ugyanott. Mentek traktorral, terepjáróval, meleg teával, gulyáslevessel, kenyérrel, vízzel.
A civilszféra megoldotta, amit tudott, amit lehetett. Meg egy helyi rádió, aki szervezett, tájékoztatott intézkedett.

Másnap este pedig nyilatkozott a kompetens személyiség, hogy köszöni, hogy a belügy és a katasztrófaelhárítás munkáját. Milyen munkát kérem?  Az OKF-en március 14-én délután, - amikor állítólag már katasztrófa helyzetet hirdettek,  zenés-műsoros ünnepség volt, kitüntetések átadásával, zenével tánccal, ott volt mindenki P.S. és B.Gy. is. Tessék itt vannak róluk a képek.

Kálmán Olga műsorában  hangzott el, hogy megköszönte a miniszterelnök a  P.S.-nak   és B. úrnak a helytállását, mire a riportalany: remélem a munkájukat köszönte meg, és elbúcsúzott tőlük.  Nem, nem ez történt-hangzott Kálmán Olga rezignált válasza. ( http://atv.hu/cikk/video-20130315_molnar_csaba  5:29-nél)

A hírközlés, a sajtó, az újságírók a rádiósok, a tévések vajon milyen tanulságot fognak levonni ebből az esetből?
Azt már nem is kérdezem, hogy a kormány milyen következményeket alkalmaz, hiszen ismerjük már az álláspontjukat: minden kiválóan meg volt szervezve, el volt intézve, a hibás az állampolgár volt,  az állampolgárok felelőtlen utazgatásaival idézték elő a bajt saját fejükre.
Csak azt nem értem még, hogy Pálinkás József, az MTA vezetője is ugyanilyen felelőtlen  volt, vagy neki is elfelejtettek szólni, hogy nem kéne elindulni?

2 megjegyzés:

bv írta...

Csütörtök déltől az A. utcában már hófúvás volt, vízszintesen vitte a havat a szél. Szóval hívogatónak nem nevezném az időjárást.

A katasztrófavédelem hogy látta belülről? Mit mesélt G?

bluemoon írta...

Hát ő jól látta. :) Keddtől Ausztriában volt. Azt írta, az fb-n hogy "itt is ítéletidő van, bár itt csak télnek hívják." A hegyen sütött a nap, hideg volt, és jól csúszott a síléc, meg a forralt bor.