2012. január 18., szerda

Ejrópa

Mit gondolnak ezek ott Strassburgban?
Arról beszél egy francia nő, hogy ő tudja, hogy nálunk szabadon lehet utazgatni!?
Hát azt hiszik, hogy a Lajtán túl fegyenctelepek vannak, gépfegyveres őrök vigyázzák a lakókat, hogy ki ne léphessen a falujából?
Milyen hangot engednek ezek meg maguknak velünk szemben? Hallgatom, hogy bicskanyitogató stílusban, lekezelően reagálnak egy ország miniszterelnökének beszédére- gatyakorcból kicsúszott ingű, nyakkendőtlen, pacuha alakok, iskoláznak minket vallásszabadságból, toleranciából, nemzeti érzelem visszafogására szólítanak fel franciák - minket! akik mindenkit el és befogadunk, támogatunk, tisztelettel nyilatkozunk rólunk, legyen az velünk acsarkodó ősi szomszéd, vagy belső kisebbség, minket, akik rögtön kiírjuk szlovákul, románul, horvátul, németül a település nevét, ha csak egy ilyen nemzetiségű lakos is lakik a faluban.

És olyan dolgot bírálnak- amit el sem olvastak! És van pofája ezt be is vallani, hogy hát bizony ő nem tud magyarul és nem olvasta. Hát akkor miről beszélnek, mit kifogásolnak?
Láttak olyan embert, aki hallott olyan valakiről, aki talán elolvasta a bírálat tárgyát...? És ezek akarnak dönteni rólunk?!

Minek az az irdatlan mennyiségű fordító, tolmács, ha a több hónapja elkészült alaptörvényt még mindig nem fordították le az únió minden nyelvére?
Kell ez nekünk?

2 megjegyzés:

bv írta...

Réges-rég, még a múlt században egy szintén pacuhán (de szeretem ezt a szót) öltözött, farmeros fiatalember, aki nyaranként nullásgéppel tolatta le a haját (a langaléta barátja meg farmerdzsekit viselt, telis-teleszurkálva kitűzőkkel), szóval ez a fiatalember annyit mondott a Parlamentben: a kormány hazudik. És mindenki őrjöngött miatta (pedig igaza volt).

Bele-belenéztem az élő közvetítésbe, és nem esett jól, amikor a miniszterelnök (a magyar miniszterelnök, immár rendesen felöltözve és kicsit megráncosodva) azt mondta/idézte, hogy Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz. Nyilván azért nem esett jól, mert nem vagyok keresztény, sem keresztyén, és tőlem lehet mindenki az, ami, de nem tartozik rám, és rájuk sem tartozik, hogy én mit tartok idehaza, pénteket, vagy szombatot, vagy vasárnapot-e, amíg a törvényeket nem sértem. És kikérem magamnak, hogy ha nem értek egyet valamivel, akkor szemben állok a nemzettel (ami per definitionem keresztény ugyebár).

bluemoon írta...

Látod ez a mi bajunk, hogy emlékszünk...
Idézzünk egy kis klasszikust 1991-ből:
"Nyakkendős urak a tévéből néznek,
sok-sok mindent megígérnek,
amíg ők lesznek minden marad,
hazudik mind, ne hagyd magad!"

Itt az egész:
http://www.youtube.com/watch?v=8oLC49sfsAQ