2011. augusztus 10., szerda

Félsz

Nézem ezeket, meg ezeket meg ezeket a képeket. Olvasom az ott élők blogbejegyzéseit. Itt egy film is
Valami furcsa érzés kóvályog a gyomromban. Valami, nem ismeretlen, csak szerencsére régen tapasztalt.
A félelem szorítja ökölbe a gyomromat, a tehetetlen félelem érzése ez.
Nézem a kapucnis, maszkos, álarcos sötétkéket, kezében baseball ütővel, a földön fekvő védtelen világoskéket. Nem látható, de érzékelem a diadalmas erőszaktevő aljas vigyorától eltorzult arcát. Nézem a kiégett autókat, a felgyújtott házakat az üzletekből kipakoló sötét- és világoskékeket, az 1987-es Robotzsaru filmből megismert öltözékbe páncélozott rendőröket, a rendőrlány hitetlenkedő arcát. A megtámadott fiút, amint felsegítik a földről, majd a hátizsákjából ugyanazok kilopják a holmiját.
És ökölbe szorul a kezem is.

Nagyon védtelenek vagyunk. A jó szándék nagyon védtelenné tett minket.
Azt hittük ilyen sose fog előfordulni. Hisz emberek vagyunk.
Pedig bármi előfordulhat, hisz emberek vagyunk.

Nem kéne elfelejteni az alapvető szabályokat: ha vadállatot etetünk , akkor legyünk résen.
Ha a kóbor kutyát etetünk, sose feledjük, kutyának kutya a barátsága. (Én kérek elnézést a kutyáktól.)
Mindig legyen a kezünk ügyében egy jókora dorong, hogy megvédjük magunkat. Ne higgyük, hogy sose fordul elő, hogy szembefordul velünk és ránk támad.

Tán fel kéne készülni.

Vajon melyik boltnak van deszkája, hogy szükség esetén bedeszkázza a kirakatait?
Mert a kirakatüveg meg a redőny, mint látjuk, nem véd meg...

5 megjegyzés:

s@só írta...

ehh a világ kifordult magából.... esztelen "forradalmak" mindig voltak - vannak - lesznek. Esztelen és közveszélyes őrültek járkálnak köztünk időzített bombaként.... és tudják, hogy bármit megtehetnek, mert a pénzükért kiváló védelmet kapnak (védőktől). Az elkövetett bűn nem áll arányban a büntetéssel, és ezt nagyon jól tudják ezek a sz...k.
Elveszi egy, vagy több ember életét, elveszi azt amiért sokan évtizedekig gürcölnek. És kapucnisan, vagy anélkül megteszi, mert megteheti. A jóságos törvény, majd megbocsájt neki.... Nem jól van ez kedves bluemoon! Nagyon nem jól..... Mert rendben van, ne legyen kézlevágás lopásért, és halálbüntetés gyilkosságért. De legyen helyette kötélgyártással egybekötött fegyház, illetve 600 év börtön, az felezhető is akár....

s@só írta...

Igen és feltettél a végén egy kérdést. Deszkákkal kapcsolatban.
Hiába deszkázod be, a szöghúzos pájszerek ellen az sem véd. Szerintem :(

bluemoon írta...

A pénzükért kiváló védelmet kapnak(védőktől)... írod.

-Hát ezeknek ugyan nem sok pénzük lehet, hiszen éppen arról van szó, hogy ez a korosztály sötét és világoskékek egyaránt úgy nőttek fel, hogy már a szüleik sem dolgoztak segélyből voltak el nap nap után, cél és motiváltság nélkül. Persze a jó cucc, a minőségi étel, meg a nagy tévé az nekik is kell, mert látják ám a reklámokban, hogy van ilyen. Hát már nehogy nekik ne járjon...
Ez egy kezelhetetlen "mindenen kívül álló nemzedék" lett. Csak utalok a "Szigorú szülő" címmel játszott sorozatra, lásd néhány bejegyzéssel előbb, július 25-nél.

- kiváló védelem meg mindenkit megillet.
Mondom én ezt, az ügyvéd. Amikor én védőként járok el, akkor nem a bűnt mentegetem, vagy a bűnözőt próbálom megmenteni a neki jogosan járó büntetéstől, hanem amellett az ember mellett állok, aki nélkülem egyedül lenne egy egész államapparátus erőszakszervezetével szemben.
Az a dolgom, hogy biztosítsam neki, hogy a törvényben előírt minden előírás, az egész garanciális rendszer működjön, ami őt, mint gyanúsítottak megilleti a vele szemben folyó eljárás során. Az a dolgom, hogy kiderüljön az igazság, a tényszerűen megtörtént dolgok tényszerű feltárásra kerüljenek, kiderüljön a cselekmény elkövetésének indétéka
és az a dolgom, hogy mindezért a neki jogosan járó büntetést kapja meg, és ne többet, és ne súlyosabbat. A védő mozgásterületét törvények szabályozzák. Ha eljárási hiba miatt meg kell például szüntetni egy eljárást, az nem a védő sikere, hanem a nyomozó hatóság olyan súlyos jogszabálysértésének az eredménye, amit a törvény így rendel szankcionálni.
Ha a törvény azt írja elő, hogy napokig nem találkozhatok a fogvatartott védencemmel- akinek a védelmére a nyomozó hatóság rendel ki, mert törvény erejénél fogva mindenkinek jár a védelem, akit fogva tartanak- hát akkor törvény írja elő, hogy ez alatt az idő ( kis túlzással szólva) bármi történhet a fogvatartottal, (nagy túlzással szólva) bármilyen módszerrel vallomásra lehet bírni.

A védő "zsenialitása" abban van, hogy kiválóan ismeri a jogszabályt,(esetleg jobban, mint nyomozó) és tudja is ezt az ismertét alkalmazni.

Azt viszont itt is sietek elmondani, hogy értetlenül állok az olyan esetek előtt, amikor pl. filmfelvétel van egy adott bűncselekményről, és a bírói ítéletet mégis azt állapítja meg, hogy a sértett többször egymás után a saját fejét verte a járda szélébe, ami a sértett halálához vezetett.
(Lehet ez megérne egy külön bejegyzést is:)

s@só írta...

"Az a dolgom, hogy biztosítsam neki, hogy a törvényben előírt minden előírás, az egész garanciális rendszer működjön, ami őt, mint gyanúsítottak megilleti a vele szemben folyó eljárás során. Az a dolgom, hogy kiderüljön az igazság, a tényszerűen megtörtént dolgok tényszerű feltárásra kerüljenek, kiderüljön a cselekmény elkövetésének inditéka
és az a dolgom, hogy mindezért a neki jogosan járó büntetést kapja meg, és ne többet, és ne súlyosabbat." - írod....
És itt a lényeg - szerintem, laikus, kívülálló, törvénytisztelő állampolgárként. Bármikor beleszaladhatok én is egy halálos gázolásba, egy kisebbségi "buliba", egy munkahelyi halált okozó gondatlanságból elkövetett balesetbe... És máris azon a másik oldalán fogok állni a törvénynek, amikor lesújt rám, kellő szigorával. És talán majd akkor bizakodhatom, hogy nem kapok 48 évet a Csillagban....
És nekem az a dolgom leginkább, hogy elkerüljem a szituációt, megvédjem magam ezektől... Érted, ugye? És közben azon lázadozik az józan paraszti eszem, hogy valahol a törvény, a törvénykezés, a törvényesség velejéig romlott lehet. Persze szerintem....

bluemoon írta...

Igen az önkéntes jogkövetés lenne mindenkitől az elvárható magatartás. :)
És ha mindenki önkéntesen aláveti magát a jogszabályok rendelkezéseinek, ha mindenki önkorlátozó magatartást tanúsítana, és nemcsak a jogszabályokat, hanem az együttélés íratlan szabályait is betartaná, vagy csak annyit és úgy tenne,( engedne meg magának) amit ő maga elvárna a többiektől, hogy vele szemben tegyenek, vagy ne tegyenek- akkor sokkal békésebb és jobb lenne a világ.