2011. július 18., hétfő

Földhivatal online

Milyen online szolgáltatás az, ahol ügyfélfogadási idő van?
Megmondom: rossz.

A Földhivatal mostanában már csak hiteles tulajdoni lap másolatot adott ki 6.250.-Ft befizetése mellett, személyes ügyintézéssel. Azaz odamégy, sorbaállsz, befizeted, kiállítják, elhozod. Ez gyakran fél napos elfoglaltság.
Ha van internetes hozzáférésed, Kamarai ajánlással, pár évre, előre, egyösszegben befizetett hetvenezer forintért, -akkor 1000.-Ft darabonkénti ár utólagos megfizetése mellett szigorúan ügyfélfogadási időben lekérhetted/ellenőrizhetted az ingatlanok adatait.
A rendszer gyakran azt közölte, hogy a keresett címen/helyrajzi számon nincs ingatlan, pedig de, van. Ilyenkor félórákat küzdöttél a rendszerrel, amire nagy kegyesen kiadta a kért tulajdoni lap másolatot. De azt nem tudtad csak úgy egy gombnyomással kinyomtatni, mert a rendszer nem engedte. Csak praktikák árán, kis ide mentem, oda konvertálom, itt átteszem pdf-be és most lehet kinyomtatni.

Több határidő módosítás után végre 2011 június 30-ra módosult a TakarNet24 projekt megvalósítási dátuma. Ez a projekt minden ügyfélkapuval rendelkező személy hozzáférését biztosítja az ingatlanok és tulajdonosaik adataihoz.

Az utóbbi évek ingatlanforgalmának csekélysége miatt 2010 őszén nem újítottam meg újabb hetvenezerért az eddigi Takarnet hozzáférésemet.
Miután eltelt a június 30-i határidő, július 18-án elérkezettnek láttam az időt, hogy megnézzem, működik-e a rendszer.

Hohóóó, nem úgy van az! Nem elég ám, hogy az ügyfélkapu létrehozásakor mindenben igazoltad magad, minden iratodat bemutattad, fényképről beazonosított az ügyintéző, rögzítette minden adatodat, bejelentkezései nevet választottál, titkos jelszót adtál meg!
Nem, nem! A földhivatal még újabb regisztrációt kér. Majd amikor bepötyögöd az erre rendszeresített ablakba nevedet, anyád nevét és születési idődet, megadod a számlázási címedet (azt egyébként csak megjegyzem, hogy minek is, hiszen bankkártyás fizetésről regél a tájékoztató) és el akarod küldeni, akkor a rendszer hibajelzést küld, és kéri, hogy ismételd meg később az adataid felküldését.
Döbbented keresgélsz, mi lehet a hiba, persze semmi információt nem találsz aztán a fejlécben meglátod ha hibát észlelsz fordulj a telefonos ügyfélszolgálathoz naponta 8.30-tól.
Bakker. De most 6.45 van. Na jó várjunk egy kicsit, nem írta mennyivel később, talán 20 perc elegendő lesz.
Aha, meg ahogy azt Móricka elképzelte! A gomb ismételt megnyomásával a rendszer fityiszt mutat, és közölte, hogy mivel ön hosszabb ideje inaktív, a rendszer kiléptette.

Szép új világ!

És még a tulajdoni lap lekérési rendszerig el se jutottam. Ott mi lehet ezek után?

2 megjegyzés:

IO írta...

És az megvolt, hogy a Nyenyi rendszerben az egykapus ügyfélkapus rendszeren keresztül először letöltöttél egy papírt a netről az onyf oldaláról, majd azt kitöltöd, beviszed, és majd értesítenek, hogy na most be tudod küldeni az adatokat, melyet szintén az onyf oldaláról letöltött program segítségével töltesz ki, majd következő évben eltörölték az egész mókát. Mondjuk előtte a technika csúcsát jelentő kislemezt elhozod, keresel egy gépet,amely még dossal működik azon kitöltöd, majd berohansz egy antikváriumba, hogy vegyél egy kislemezt és azon add be az adatokat volt, ahhoz képest ez már tök jó volt.

bluemoon írta...

Hát igen ez a floppyn beküldendő dolgon még most is röhögnénk,ha nem lett volna véresen komoly. Nem is tudom honnan szereztek floppy-kat a könyvelők?