2011. január 10., hétfő

Jóban rosszban

A kívánatos állapot az állampolgárok önkéntes jogkövetése.
A bűncselekmények leghatékonyabb ellenszere pedig a büntetés elkerülhetetlenségének biztos tudata.

Tudom, tudom, én vagyok a régimódi...
De egy tv filmsorozatban kell lenni pozitív hősnek is.
Mert anélkül azért nem megy!
Még a Dallasban is végig megmaradt pozitív hősnek Bobby.
De hogy Pongrácz doktor is ugyanolyan kisstílű, szarházi gengszter lesz - még ha teljes emlékezetvesztés után is- mint a többiek, az már az én, elfogult sorozatkedvelő lelkemnek is sok.

Arról már nem is beszélek, hogy az Isaura kiszabadítására gyűjtést indító nézőközönség felé milyen üzenete is van egy ilyen "hogyan szolgáltassunk magunknak igazságot" probléma-megoldásnak?

Könyörgöm, én tudom, hogy ez csak egy film, de ilyet nem lehet csinálni!
Az emberrablás, a kényszerítés, a zsarolás, a gondatlan emberölési kísérlet akkor is bűncselekmény, ha mégoly elégtétel jellegű cselekmények is. Hát miért sugalljuk, hogy itt csak a szemet-szemért, fogat-fogért elv alapján lehet elégtételt szerezni és igazságot szolgáltatni?
Meg arról se beszélek, hogy az ilyen kényszerrel, fenyegetéssel és erőszakkal kicsikart jognyilatkozatok érvényességéhez is erősen kétséges joghatály fűződik. (magyarán: érvénytelen)

Az meg a dolgok non-plus-ultrája lesz, ha mindezen jogszerűtlen -értsd bűncselekménnyel-kicsikart jognyilatkozatokat egy ügyvéd ellenjegyezné?
Mert most éppen itt tart a Jóban rosszban.

2 megjegyzés:

IO írta...

Azt megfigyelted már, hogy szinte minden csatornán minden este bűnügyi sorozat megy, esetleg kórházas. Most komolyan, nem unják még?

bluemoon írta...

...esetleg ügyvédes-bírós.

A jó filmeket illetve egyáltalán a filmek meg éjfél körül, vagy fél egy körül kezdik.