2010. augusztus 15., vasárnap

Orromnál fogva

Lehet, hogy a szemem már nem a régi, de hogy az orrom érzékeny, és jól működik az biztos. Megbízhatóan szolgál már régen. És most valami borzasztó dolog történik. Elborzasztó.


Valami van a mosógépemmel...Mert hiába áztatok, mosok, öblítek duplán is, használom a korábban jól bevált illatos öblítőmet, mire megszárad a ruha, áporodott, büdös, undorító szagú lesz minden. ( és ezt nemcsak én érzem, vagy hallucinálom, mert életem párja is ugyanazt az elviselhetetlen kéthetes mosatlan törölköző szagot érzi, mint én)
A szekrényben a törölközőink olyan szagúak voltak, hogy azonnali hatállyal ment minden a mosógépbe. A szekrényt kiürítettem, kimostam, kiszárítottam, a törölközőket éjszakára beáztattam, kimostam, napon megszárítottam ás visszaraktam a szekrénybe. Most éppen még elfogadható a szaguk, de hogy illatuk nincs, az tuti.

A mai napi mosásból a hálóingem büdösebb, mint az egész nap alatt összeizzadt ruhám.

Kétségbe vagyok esve.

Valakinek valami ötlete?

Update I.
2010.08.16.


Tegnap kiműveltem magam "mosás után is büdös a ruha, mit tegyek" kérdéskörben. Egyöntetű volt a nagyközönség véleménye abban, hogy ecetet neki. Kevesebb ruhát kell mosni, kevesebb mosószerrel, lehetőleg por alakúval, és még kevesebb, hígított öblítővel. Azt is tanácsolták, hogy kevéske ecetet kell tenni az öblítő helyére, és csodás puhaságú ruha lesz a végeredmény.
Na ettől azért kicsit idegenkedek, mert az ecetszagot nálunk senki se szereti.De azért ezt is ki fogom próbálni, majd valami olyan cuccon, aminek már úgyis mindegy...

Még tegnap éjjel kapott a mosógép egy ecetes üres főzőmosást. A reggeli újramosás még szárad.

Most a törölközők vannak benne a gépben.

Update II. 2010.08.19.

Életem párja állítja, hogy bezzeg az általa mosott ruhák mindig illatosak, pedig ő 35 fokon mos, kevés mosószerrel, kevés öblítővel... Hát nem tudom. Én azért nem érzem annyira illatosnak, azt amit ő annak.
Mostanra az is kiderült, hogy vannak ruhadarabok, amikkel nem lehet mit kezdeni, mert a mosás után is büdösek maradnak. Míg más darabok frissen illatoznak a gépből kiszedve. De legalábbis nem büdösek.Ugyanazon mosásban ugyanazon alkalommal vett részt mindkét törölköző, az egyik illatos, a másik büdös.
Vettem cloroxot, néhány ilyen megátalkodott szagú darab tegnap este óta cloroxos mosószeres vízben ázik, -mielőtt kidobom őket kaptak még egy esélyt.
Ha beválik, akkor minden darab fürdik egyet majd egy cloroxos mosásban.
Ha nem, akkor mennek a büdös törcsik a kutyák alá.
Vettem szavo-t, azzal majd a mosógépet penésztelenítem.
Vettem trisót, azzal majd vizet lágyítok, és mosógépet tisztítok.
Vettem új öblítőt, eddig Silant használtam, most ez Quanto.
Vettem új ( leglábbis nekem új, mert én még nem láttam ilyet) Tomi takarékos mosóport - az eddigi drága, folyékony és gél állagú Tide, Persil és egyéb nagynevű helyett- egyelőre csak két kis dobozzal kipóbálásra, aztán majd meglátjuk...


És most kimentem megnézni ezt a takarékos mosóport, hogy mi is tulajdonképpen.

229.-Ft. 400 g, 4 mosásra elegendő. De nem Tomi. Takarékos. Ez a neve. És a Henkel gyártja, és ez a doboz konkrétan Lengyelországban készült. Jó, tudom, hogy a Tomit is a Henkel gyártja...
De annyira magyarnak tudtam a Tomit, hogy el is felejtettem, hogy már nincs mosópor gyártás a Tiszamenti Vegyiművekben, mert előbb 1992 eladta azt a Henkelnek. Majd pedig a TVM is megszűnt, előbb az állami vállalati léte, majd a részvénytársasági léte, 2004-ben meg egyáltalán. Van helyette Bige Holding Kft.

A Tomit meg a Henkel gyártja. Meg ezt a Takarékost is. Ugyanaz a dizájner keze munkája a doboz, nem vitás. Nem sok új ötlete volt a dolgozónak...
Én meg azonnal Tomira asszociáltam, ahogy megláttam. Előkotortam a szekrény aljából a két vésztartalék mosóport az azonosításhoz:


Hát csoda, ha tévedtem?

Update III.
2010.08.20.

Úgy tűnik, a Clorox lesz a nyerő megoldás...
Minden mosáshoz a mosás kezdete után -amikor a gép már megszívta magát vízzel- egy fél deciliternyi cotrom illatú clorox csodát tett mindennel. Elvitte mindennek az áporodott szagát, és friss illatú lett a törölköző, a Takarékos mosópor is bevált, igaz, hogy a mosnivalót a szekrényből vettem ki, és mindent újramosok. Családom nem kis türelmetlenségére, mert közölték, hogy elég volt már a mosásból, minden úgy van jól, ahogy van. De nagyanyám kedvenc mondatával leszereltem őket. Hogy mi az a mondat? Hát az bizony így szól: "Nem a ti hülye eszetekhez való ez!" Mindenesetre a mosásnak az szab határt, hogy két szárítóállványom van csak. Pedig a gép bírná. Ilyenkor morzsolok el egy könnycseppet a szemem sarkából, és áhítozok kert, zöld gyep, diófa és friss tengeri szél után.

Még hátra van egy stóc kisméretű törölköző, és az összes pólók, szinesek és fehérek is.

Attól tartottam, hogy a törölköző mind fakó és színtelen lesz, de inkább vállaltam a kockázatot, a fakó színt mint a büdöset. És az az érdekes, hogy a cloroxtól a színes törölközők színe élénkebb és szebb lett. Hogy van ez?

Update IV.
2013. 06.23.

Tegnap hallottam kedvenc barátnőmtől, hogy a szárítás  gyorsítását szolgálja a páramentesító készülék. Egy ilyet kell beállítani a helyiségbe amiben száradnak a ruhák, és gyorsan friss illattal kapunk száraz ruhákat.
Van ilyen készülék már 7200 Ft-ért, de itt a top három. Nyilván a drágább többet tud,  a légkondicionáló  meg éppen jó a párátlanításra is.

10 megjegyzés:

s@só írta...

Kíváncsi vagyok az eredményedre!
Mindenesetre megpróbálom én is (most fut a főzőprogi + 2 liter ecettel). Tegnap miután elolvastalak itt, belekukkantottam a gépünk mosószer adagolójába ill. mögé. Na wazze......
A vízkőmentesítést új kora óta Expressz vízkőoldós főzőmosással csinálom. Whirpoolos (rendesember) márkaszerelő ajánlására.
+1 grátisz házipraktikás: WC lefolyó tisztítása. Önts bele a lefolyóhoz, a vízbe 2 cs. szódabikarbónát, majd rá 1 liter 20%-os ecetet. (erős habzás lesz, ne ijedj meg) Negyedórás állás után forró vízzel öblítsd le. Vízkeménység függvényében akár havonta -kéthavonta ismételhető, és mégse tömény sósav!

Meta Hari írta...

valóban nincs magyar Tomi, az egészet leginkább Ausztriában gyártják, illetve Lengyelországban. Van még egy-két minőségibb cucc, ami szlovén gyárból jön, ámbár ez a konszern miatt teljesen mindegy. Mindenük egyforma, csak a gyárak mentek oda, ahol olcsóbb termelni. Nem véletlen a dizájn sem. A műanyag csomagolás legalább magyar :))
ja igen, a mosóporok 90 % ugyanaz a szer, EDTA és hordozóanyag. A különbség a 10%-ban van, illatanyagok, színezőanyagok, optiakai fehérítők. Az árbéli különbséget ez nem indokolja, az a marketingesek terepe.

Névtelen írta...

jaj, ha hazaértünk átnézem a mosógépet, az most már biztos! hogy minek kell nekem blogokat olvasgatni, amikor alhatnék is ebéd után?! :)
kgt

Névtelen írta...

Szia kedves Háziasszony!
Tegnap fordult elő velem is az, ami Veled, azaz teregetek, és érzem, hogy valami nem oké a ruhákkal. Olyan büdi volt mind, hogy a párom focis zoknija hozzájuk képest leányálom. Törölköző, póló, nadrág...vártam, hogyha szárad, hátha jobb lesz, de nem. Mindent úgy mostam, mint eddig, ariel gélkapszula, sárga silan.
Érdekelne, hogy az ecetes megoldást kipróbáltad-e? A cloroxnak ezek szerint van színes ruhákhoz való változata? És a törölközők? Azokkal megküzdött? Nálam azok a legborzasztóbbak...

bluemoon írta...

Kedves Névetelen! Az ecetes mosógép tisztítást igen kipróbáltam. Az ecetes öblítést nem, ert nagyon nem szeretjük az ecetszagot, és nem vállaltam be, hogy büdös és ecetszagú is legyen minden.
A Clorox létezik szines ruhékhoz is úgy is hívják, Clorox color. Nos az én cloroxozásom eredménye néhány kiégett folt fehérneműn, pólón, barna folt a fekete alsógatyákon :) és pár tönkrement szines póló. Mert hiába a vízbe öntöttem a cloroxot és aztán tettem bele a ruhát, volt hogy ez a szines pólónak nem tetszett.
A végső megoldás az lett, hogy a mosógép kitisztítása után soha többé nem áztattam, alacsony hőfokon mostunk, (30-35 fok) és a teljes program lefutása után ismét öblítőre tettem a programot, és ekkor öntöttem hozzá egy kupica öblítőt. És áttértem a nagynevűekről a Bonux-ra.
Most az utóbbi időben a Százszorszép boltban (ez a 100forintos boltok neve) nem kelet európai készítésű ariel illetve persil folyékony mosószert vettem. Nos ezeket öblítő nélkül használom, kellemes illattal. Újabb próba után a leghosszabb mosóprogramot használom. Az én mosógépemen külön lehet beállítani a hőfokot,és a mosóprogram hosszát, és 35 fokhoz társítom a leghosszabb mosóprogramot. Most ez tűnik beváltnak.
Használtam időnként Vanish-t, ami gyakorlatilag 7 %-os hidrogénperoxid(carbamid-peroxid)

A törölközőkkel is megküzdött, úgyhogy hajrá, ne hagyd magad.

Érdemes olyan mosószert beszerezni, amiről azt írja a gyártó, hogy szageltávolító hatású, ilyen mosóport láttam és használtam Horvátországban, itthon feltehetőleg a Müller-nél lehet ilyet találni.

K3ksz írta...

"Úgy tűnik, a Clorox lesz a nyerő megoldás...
Minden mosáshoz a mosás kezdete után -amikor a gép már megszívta magát vízzel- egy fél deiliternyi citrom illatú clorox csodát tett mindennel."


Ezt hogy csinálod? Felültöltős a géped? Mert a miénk nem és ugye, akkor mikor adom hozzá (dobot nem lehet kinyitni!)?? Hová öntöm?

bluemoon írta...

:) Ja igen, felültöltős...
De manapság minden gépben van a mosószer adagolónak olyan rekesze, amire az van ráírva, hogy Cl. Na ide lehet beleönteni a cloroxot, aztán majd adagolja ahogy a programozása szól.

K3ksz írta...

Nálunk van I, II és öblitő
Az I az előmosás.

Névtelen írta...

nekem is ez a gondom. néhány pamut póló eszméletlenül büdös, akárhányszor is mosom ki őket. ilyen savanyú, elviselhetetlen szaguk van. a velük együtt mosott többi ruha teljesen rendben van. kipróbáltam, hogy 30 helyett 40 fokban mosom őket: semmi változás.
hozzáteszem, én nem használok sem mosószert, sem öblítőt, mivel allergiás vagyok, hanem mosódiót és ecetet.
a gond az lehet, hogy ezeket a pólókat valószínű egyszer pár órás állás után szedtem ki a gépből. azóta viszont eltüntethetetlen a büdösség.
nem a mosógéppel van baj. beleszagolok, nincs büdösség.
és még egyszer hangsúlyoznám, egyéb ruhák, amik nem 100% pamutok, teljesen normál szagúak (szagtalanok, mivel nem használok műparfümös öblítőt, csak illóolajat, de az elillan).
megpróbálkozom még egy szódabikarbónás áztatással, mert valahol olvastam róla, hogy hatásos lehet. ha nem, akkor kuka.

bluemoon írta...

Most, hogy kicsit hosszabban Belgiumban vagyok, a mosógép és büdös ruha ismeretlen párosítás lett. Kérem szépen itt a mosószerek rendjén teszik a dolgukat, az öblítők pedig illatosak. Tartósan illatosak. Még szárítás után is.
Azok a holmik, amik már otthon kezdődő büdösségbe hajlottak -minden ezt megakadályozó kísérlet ellenére is- nos azok új életre keltek, illatosak, frissek jó felvenni őket. Tehát nem mosógép függő a dolog, már ha jól kitisztítottad a mosógépedet a belekövesedett otthon forgalmazott pocsék öblítőktől és mosószerektől- hanem mosószer és öblítő függő. Próbálj tehát otthon olyan mosószert és öblítőt venni,k amit nem Lengyelországban készítettek vagy amin nincs ciril betűs felirat. Néha ilyeneket lehet kapni a régi néven százforintos, újabban egy eurós boltokban.