2010. március 18., csütörtök

Béka a forró vízbe

Az elmeosztályok megszüntetésével, ágyszám csökkentéssel és az elmeorvosok szélnek eresztésével nagy bajt vontunk magunkra. Még az esélyét is minimálisra redukáltuk annak, hogy valaki szakszerű segítséget kaphasson, ha szükséges. Az emberek nagy többsége egyébként sem tudja, ha az elméje rendellenesen működik. Sőt, sokszor a közeli hozzátartozók sem észlelik azt a változást, ami évek hosszú sora alatt nap-nap után alakul ki. Ha valaki első blikkre is bolondnak tűnik, hát azt azért észre lehet venni. Olyan ez, mintha egy békát beledobunk egy fazék forró vízbe, akkor az onnan visítva kiugrik. De ha egy fazék hideg vízbe tesszük, és alágyújtunk, akkor szépen lassan meg is főzhetjük, mert nem veszi észre a változást. Azt érzékeljük, hogy a másik mindig is ilyen volt, csak most mintha sokkal elviselhetetlenebb lenne.
Nagyon fontos lenne, hogy a családban, időről időre, mindenki végiggondolja az utóbbi idők változásait, hogy felfedezhesse ha közeli hozzátartozója furcsán kezd viselkedni.
Én naponta találkozom olyan emberekkel, akik nehéz élethelyzetbe kerülnek amiatt, mert észre sem veszik, hogy házastársuk elméjében nincs minden rendben. Fel sem tételezik hogy az örökké vásárló asszony, a zsugori férj, a betegesen rend, vagy tisztaságmániás, partner, a kártyázó, vagy játékgépező társ vagy az időnként pörgő, majd máskor kiállhatatlanul magába zuhanó házastárs beteg. Azt mondják, hát ilyen, rájött a bolondóra, majd elmúlik.
Pedig nem. Ez magától nem múlik el. Főleg nem, ha fel sem ismerik, vagy ha fel is ismerik, és elhangzik, hogy 'szivecském gyógyíttasd magad' de szivecském nem hajlandó, mert ő nem beteg.
Aztán a másik fél, ha van egy csöpp esze, akkor menekülőre fogja a dolgot, elköltözik, elválik.
Vagy kicsúcsosodik a helyzet egy tragédiában, és döbbenten állunk és mondjuk, hogy hogy juthat el idáig egy ember, hogy lemészárolja a családját, és láncfűrésszel levágja saját fejét?

Nem is sejtjük, milyen mélységes bugyrai vannak saját lelkünknek...

Nincsenek megjegyzések: