2009. november 19., csütörtök

Otthonszülés

Én nem értek egyet az otthonszülést elítélő hivatalos állásponttal.
Különösen nem dr. Geréb Ágnes szülész- nőgyógyász orvos meghurcolásával.
Az lehet, hogy eltiltották a foglalkozásának gyakorlásától, de a megszerzett tudását, és szakmai rutinját nem vehették el tőle.

A szülés előtt álló nők saját maguk, minden kényszertől és külső befolyástól mentesen döntöttek úgy, hogy nem kórházban hozzák világra gyermeküket. Az ő igényük hívta életre a születésházakat, illetőleg ők maradtak otthon saját lakásukban. Megfelelő gondossággal szereztek a szüléshez egy szülészorvos szakképzettségű segítséget. Az meg, hogy az élet magában hordozza a meghalás veszélyét, benne van a pakliban. Arról miért nem hallunk soha se egy hírt, se statisztikai számsort, se azt, hogy melyik kórházban, mikor miért született halva egy gyermek, vagy halt meg szülés után?
Ott miért nem vonják felelősségre a kedves doktor urakat, meg szülésznőket?

Amikor én születtem, akkor se kórházban folyt a szülés. Erre volt minden településnek Szülőotthona. ( Így lehetett megoldani azt is, hogy kisvárosokban is születhettek emberek nemcsak megyeszékhelyeken a kórházakban) A szülést alapvetően a szülésznők, a bábák vezényelték, szükség esetére volt ott a szülészorvos.

Sőt a születés maga nem betegség. Egy természetes folyamat.
És hadd legyen már mindenkinek saját döntése, hogy hol akar szülni! Aki egészséges, és várhatóan minden komplikáció nélkül tud szülni, és otthon akar szülni, hát tegye.
A döntés hadd legyen az övé.
De ő viselje a felelősséget is.
És ne szóljon bele az állam olyan dolgokba, ami az állampolgár legbelsőbb saját ügye.

És arra hivatkoznak, hogy nincs szabályozva az otthon szülés?
Hát kinek kéne szabályozni? Ki van mulasztásban? Hát akkor tessék szabályozni! De ésszel.

De miért is kell mindent szabályozni?

Nincsenek megjegyzések: