2009. szeptember 27., vasárnap

Családi nap

A múlt szombaton családi nap volt a Maléter Pál laktanyában. A fiam barátja hívott bennünket, tartsunk velük, legyünk az édesapja vendégei. Mivel nem sűrűn van lehetőség egy laktanyába bemenni, így most örömmel mentünk. A papa magas rangú katonatiszt, örült nekünk, sőt maga is kipróbált mindent amit csak lehetett. Szokás szerint voltak tűzoltók is, és mindannyian felvették a légzőkészüléket, és a füstsátorban botorkáltak a nulla látótávolságban, majd a kosaras emelővel szétnéztek úgy harminc méter magasan.
Aztán láttunk konyhai tüzet, bemutatták, hogy mi is történik ha az olaj meggyullad a tűzhelyen, és a háziasszony nekiáll vízzel oltani azt. Hihetetlen volt, ugyanis kb. egy deciliter vizet löttyintettek az égő zsiradékba, és tizenöt méteres lángok csaptak fel, és szinte azonnal elpárolgott a víz, robbanásszerű energia felszabadulásával egyidejűleg. Ahogy mondják egy ilyen oltási kísérlet képes romba dönteni egy egész épületet. Tehát, ha a tűzhelyen kigyullad az olaj, vagy zsír, akkor egyszerűen tegyük rá a fedőt, és majd szépen elalszik az a tűz, de semmi esetre se próbáljuk a lángokat vízzel eloltani, hacsak nem a házat akarjuk romba dönteni egy pohárnyi vízzel. Nagyon tanulságos ezt itt megnézni.

Láttunk vegyvédelmi védőruhát, az esetkocsit, aknaszedő robotot, aknamezőn való sétálásra alkalmas "acélszandált" hűthető-fűthető védőruhát.

Aztán beszélgettünk az aknászokkal, megmutogatták az ismert aknákat, beszélgettünk a trükkös aknatelepítésekről, hogy a tankhoz alkalmas aknák hatástalanítása után még egy kibiztosított kézigránát is ülhet az akna alatt.

Hát, nagy leleménnyel öldököljük egymást, mi emberek...

Nincsenek megjegyzések: