2009. augusztus 31., hétfő

Nem értem én ezt....

Mielőtt a törvényhozók teljesen összekuszálták a jogszabályokat, addig alapelv volt,valaki vagy dolgozik, vagy társadalombiztosítási ellátást kap. Azaz ha munkaképes voltál, akkor nem járt sem táppénz, sem gyes, se nyugdíj, csak munkabér. És viszont. Ha gyesen voltál, akkor nem dolgoztál, hanem a gyerekeddel foglalkozhattál otthon, és ezért kaptad a gyest. De ha beteg volt a gyereked, akkor is a gyest kaptad, mert társadalombiztosítási eljárás is csak egyféle jogcímen járt.
Aztán bevezették, hogy elmehetsz nyugdíjba, bizonyos feltételek mellett, és teljes nyugdíjad megtartásával folytathatod a munkádat, teljes fizetéssel, és persze a járulékaidat se kellett fizetni, hiszen nyugdíjas vagy.
Aztán később bevezették, hogy ha gyesen vagy, akkor visszamehetsz dolgozni, teljes munkaidőben, teljes fizetésért és ha a gyermeked megbetegszik, akkor táppénzt is kapsz. Persze a gyes mellett.
Aztán visszavonták, módosították, megváltoztatták, de a lényegen nem változtatott, évekig dőlt ki a pénz.

Mostmeg új divat jött, végkielégítést adnak, aztán továbbfoglalkoztatnak embereket, nyugdíjba mennek, majd pedig más munkakörben újra alkalmazzák, teljes fizetéssel, teljes munkaidőben.

Nem az az irritáló, hogy a tűzoltó, vagy a rendőr 20 éves szolgáltai viszonnyal, bizonyos életkör betöltése után nyugdíjba mehet. Mehessenek, megérdemelték, olyan munkát végeztek, ami a köz szolgálatában a saját életük kockáztatását is megkövetelte, hiszen nekik a veszély, gyakran az életveszély vállalása munkaköri kötelezettség. (Nekik, de csak nekik járadékot kellene folyósítani, ami mellett még vállalhatna munkát, amit csak akar. Kivéve azt, amiből nyugállományba vonult. Hisz azért ment el, mert már nem bírta csinálni. Ugye?
Ha mégis bírja tovább, akkor a további évek emelt nyugdíjra jogosítsák majd fel. Ja, hogy most is munkabérük száz százaléka a nyugdíj? Akkor lehetne mondjuk végkielégítést adni a továbbdolgozónak nyugdíjba vonulása alkalmával.)

De minden mást tessék végre megszüntetni.
Ne lehessen ezzel visszaélésszerűen élni, hogy nyugdíjasként nagyobb legyen a jövedelme, mint aktív dolgozóként.
Arról meg nem is beszélve, hogy a munkanélküli tömegekre is jótékony hatással lenne, ha lehetne őket alkalmazni, mert kaphatnának munkát.

Erről a cikkről jutott eszembe:

Nincsenek megjegyzések: