2009. július 5., vasárnap

Kinek higyjek?

Amikor a feleség váratlanul hazatér, és a férjét ágyban találja egy fiatal csinos nővel, a férj csak annyit mond: anyukám, nekem higyj ne a szemednek!

Aztán meg eszembe jut J. Menzel, amikor azt írta a Hát nem tudom..., vagy a Hát, még mindig nem tudom... kötetei közül valamelyikben, hogy a mai magyar politikai közvetítéseket, jelesül a parlamenti közvetítést is úgy kell nézni a tv-ben, hogy az ember leveszi a hangot, és csak a képet nézi, a beszélő eltorzult arcát, gúnyos mosolyát, gesztusait. Mert ekkor nem zavarja meg az embert a hazugság, ami szavakban fejeződik ki, mert testbeszéd nem hazudik, megmutatja a beszélő valódi szándékát.

És nézem a tv-t, és nézem a neten felvett képsorokat, ahogy a szolid falusi ünneplőbe öltözött emberek ülnek szorosan egymás mellet a földön, összekarolnak, és áhítatosan éneklik a magyar himnuszt, meg a székely himnuszt. Meg nézem a másik oldal robotzsaruit, akiknek arca nem látszik a plexi meg a gázálarc mögül, és az jut eszembe, hogy ezekbe a robotokba elfelejtették a robotika első törvényét* beprogramozni. És látom, ahogy kiemelnek idős ősz embereket, meglett korú férfiakat, "öregecskedő" nőket a földön ülők közül, és kezüket hátracsavarva, megemelve elcibálnak. Aztán látom, ahogy az egyik vezetőt viszik vasra verve, gerincét meghajtani kénytelen testtartásban, kezét hátul magasra feszítve, ketten, majd ahogy odaérnek a rendőrségi szállítóhoz, arccal a kocsi felé állítják, és az egyik rendőr, aki végre leengedte az előállított karját, megsimogatja a fejét.
Igen, határozottam, jól láttam: kétszer, megboglyolva, megsimogatta a fejét.
Ahogy szerettel, és kis büszkeséggel megboglyoljuk a már felnőtt, de nekünk örökké gyerek maradó fiunk fejét szoktuk, és még azt is mondjuk hozzá, hogy na jól van, te nagy kajla! (ilyet persze, most nem hallok)

Aztán olvasom az egyesület feloszlatásáról szóló bírósági tudósítást, mely ítélet állítólag azt is tartalmazza, hogy egy azonos nevű szervezetet is fel kell oszlatni, mert félelmet kelt bizonyos népcsoportban, és ez tűrhetetlen a demokráciában.
És tessék mondani, az hogy lehetséges, hogy a demokratikus állam bíróságának ítélete, egy, a polgári perben részt nem vett szervezetre vonatkozó kötelező erejű, létét megszüntető döntést hoz???

De ha már fel kell oszlatni, akkor tessék minden félelmet keltő szervezet feloszlatni!
Mert én bizony félek az elvakult, két választási ciklus óta csak a jobboldalra mutogató, őszbe csavarodott fejű -bocsánat nem is, hiszen, évről évre fiatalabb a kislány- demagóg elnök által vezett, ámde fiatal, törtető, ügyes pénzügyi zseniket( szigorúan saját pénzügyeikre gondolok) előtérbe toló szervezettől is, akik már évekkel ezelőtt bevallottan elkúrták, ráadásul kirabolta az országot. Félek, mire lesznek még képesek.
Pedig már elmondhatjuk, hogy már annál is rosszabbul élünk mint négy éve.

Tessék szives őket is!

Nem tudom kinek higyjek.

Hát nézzük meg akkor a korábbi felvételeket hang nélkül, alámondásos kommentár nélkül.
És higyjünk a szemünknek.
És hallgassunk a szivünkre.
Vagy még annál is jobbra.

Legyen már végre rend!



*
  1. A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.
  2. A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az első törvény előírásaiba ütköznének.
  3. A robot tartozik saját védelméről gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik az első vagy második törvény bármelyikének előírásaiba. ( Isaac Asimov)

2 megjegyzés:

s@só írta...

...én azért megjegyzek, mert meg kell köszönnöm Neked ezt a jegyzetet. A nagynyári készülődéseim közepette olvastam ezt itt. Hogy szarabbul élünk? Az nem kifejezés...és én most pont egy olyan helyre készülődöm,(ahol Te is nemrég jártál) akinek a miniszterelnöke párnapja csak úgy uk-mukk lemondott....Nemrég a miénk is megtette - ja az elkúrósfletó, hát - azt iderakta ezt a kis köcsögnek látszó tárgyat, de félek a háttérben még ott mozgatja ezeket a jólfésült babákat. És azt a párat a népből, aki legalább szervezett keretek között szállt ellen a hatalmi szóval - feloszlatták. Nos ahová én készülődöm, ott a múlt évben megkérdezték a népet akar -e EU lenni. Hatalmas többség volt a NEM-re, és az erre voksolók 80%-a 30 év alatti volt! Biztos láttad arrajártadban az útszélen - Biográdnál például- Gotovina tábornok hatalmas plakátjait. Istenítik,a háborús bűnös katonát, az ő hősüket... Lehet, hogy ők nacionalisták?????? Lehet, de nagyon jól csinálják.

s@só írta...

És, hogy kinek higgy?
hmmmmm...... Igen, hallgass a szívedre - gondolj az eszedre - higgy a szemednek. De elsősorban magadnak, csak magadnak!!!! Fontos!