2009. július 17., péntek

1 órás cégbejegyzés

Aha, hát persze, álmodban, csíkos pizsamában, meg ahogy azt Móricka elképzeli!
Kezdjük azzal, hogy névfoglalási kérelem. Nem kötelező, de a választott név, vagy ahhoz hasonlóból az ingyenes e cég inforfmációs szolgálat szerint 33 oldalnyit ad ki, tehát nem megyünk blindre, foglaljunk nevet.
A névfoglaláshoz be kell fizetni 15.000.-Ft. illetéket. Elektronikusan.
Lekérjük a befizetési azonosítót, illetőleg nem is, hanem egyenesen megigényled a Magyar Államkincstár oldalról az illeték befizetés igazolását. Aztán befizeted.
A bankodból, ahova pikk-pakk fürgén bejelentkezel, a bejelentkezési neveddel, meg a jelszavaddal, meg a az általuk e-mailban, és sms-ben is kiküldött bejelentkezési azonosítóval. És már látod is a számládat, kitöltöd az átautalási megbízást, újból megadod az e-mailben kézhezvett azonostót, és már el küldted. A bank azonnal visszaigazolja, hogy a kincstár számlájára rátette a 15.000.-Ft.-ot. ez ilyen egyszerü. Itt elvégre csak a pénzedről van szó.

De ez a banki igazolás nem elég a rendszernek! Á dehogy. Meg kell várnod, ameddig a Kincstár egy hitelesített aláírással ellátott e-mailben visszküldi neked az igazolást arról, hogy befizetedd a pénzt a számlájukra. És ami a bankodnak egy fél percnyi időbe kerül, az a kincstárnak több nap!
Ugyanis nem fordult még elő, hogy három nap, értsd ezalatt 3 munkanap(!) idő előtt megérkezett volna az igazolás.
Azaz jön az ügyfél mondjuk hétfőn, megbeszélitek a cégalapítást, befizeti a letéti számládra az illeték összegét, és mondjuk már kedden sikerül elutalnod a pénzt. Pénteknél előbb nem ér oda a kincstári igazolás. Ha szerencsés vagy, akkor még pénteken tudsz tovább intézkedni, ha nem, akkor csak hétfőn. Előveszed az aláíró kártyádat, beteszed a kártyaolvasóba, összeállítod az e-aktát csatolod hozzá a kincstár igazolását, időbélyeggel lezárod, aláírod és akkor szépen elküldöd. De újra kéri a pin kódodat.
És jól vigyázz, mert ha háromszor rosszat ütsz be, akkor a rendszer letiltja a kárytádat. És nemám előveszedk a PUK kódot, mint egy rendes telefonkártyánál teheted, á dehogy. Juttasd vissza a kártyádat a szolgáltatódhoz. Ja, de az fent van Pesten. Hja te pupák, te meg Pesttől éppen 180 km-re dolgozol. Háhááá, így jártál. Vidd fel, vagy küldd el postán. Ők kikódolják, és visszaadják neked.
De amíg ez meg nem történik, addig nem tudsz semmit csinálni.
Hacsak nem éppen ott éred a kollégádat, és kéred, hogy az ő neve alatt küldjétek már fel az egészet. De ehhez persze újra kell írni a nyomtatványt, és új meghatalmazást kell szerezni az ügyféltől a kolléga nevére. Még jó, hogy az illeték vonatgkozásában tök mindegy, hogy ki van feltüntetve befizetőként, mert még azt is újra lehetne befizetni...
Szóval ha eddig eljutottál, akkor már csak várni kell. Addig ameddig a cégbíróság meg nem küldni a névfoglalás elfogadásáról szóló végzést.
Ezt kb. megint három napra várható. Persze munkanapról van itt is szó.
És már a második héten járunk.

Ameddig nem tudod milyen neve lesz a cégnek, nem tudsz mit csinálni.
azazhogy annyit tudsz, hogy befizeted a következő adag illetéket, hoy annak is meglegyen a befizetés igazolása a Kincstárból, mire kell.
HA megjön a névfoglalásról a végzés, akkor megírod a társasági szerződést, tagjegyzéket, aláírási címpéldányt, a törzstőke házipénztárba való befizetéséről az igazolást, vagy elküldöd az ügyfelet a közjegyzőhöz aláírási címpéldányért, és a bankba befizetni a törzstőkét, és igazolást hozni róla.
Megírod az elfogadó és összeférhetetlenségi nyilatkozatot, meg a székhelyhasználathoz való hozzájáruló nyilatkozatot, és az esetleg még szükséges többi okiratot, majd e-aktába rendezed, időbélyeggel lezárod, aláírod, és elküldöd.
És megintcsak vársz. Hogy majd a cégb íróság egyszercsak küld egy e-mailt, amihez hozzá van csatolva a bejegyző végzés. Amit nem tudsz ám akárhogy megnyitni, csak az aláíró kártyáddal, amihez kell a kártyaolvasó, meg az irodai gépeden lévő programm. És ha nem vagy bent az irodában néhány napig, mert, mondjuk vidéken tárgyalsz, az ország másik felében, vagy csak otthon vagy, vagy netán elmégy szabadságra, akkor meg sem tudod nyitni, mert egyszercsak lezár a rendszer, és nem hozzáférhető a cégbíróság e-mailje. Akkor várhatsz arra, hogy majd postán kiküldik. Egyszercsak.

És még leírni is több volt ez, mint egy óra...

Nincsenek megjegyzések: