2009. május 26., kedd

Táskanyitogatós pénznyerős műsor a tv-ben. Egyszer csak arra leszek figyelmes, hogy sír az éppen soros táskanyitogató, hogy annyian bíztak benne, és most nem lesz sikeres, és annyi helye lett volna annak a pénznek.

Hogy mi van? Megélhetési szerencsejátékosok a tévében? És a speaker nem azt mondja neki, hogy ugyan, ez egy játék, és vagy nyersz, vagy nem, de ha már eljöttél, érezd jól magad, élvezd a játékot, az izgalmat, és ha nyertél örülj neki.
De ha pénzre van szükséged, akkor menj, és dolgozz érte.

Vagy ennyire megváltozott a világ, és csak én nem vettem észre? Csak én vagyok az, aki nap mint nap dolgozok a pénzért?

7 megjegyzés:

mimke írta...

sajnos szerintem elég sok az olyan ember, aki nem tudja megkülönböztetni ezeket a dolgokat..Sokan, ha nincs munkájuk a lottóban, meg szerencsejátékokban várják a megváltást. Nehéz ügy ez. Az én szüleim azt tanították, hogy munkával el lehet érni bármit amit szeretnél. És, hogy nem kell esztelen dolgokra vágyni...De szerintem az emberek nagy százaléka ennél kevésbé szerencsés...

s@só írta...

Szerintem:nem csak Te vagy az, aki nap mint nap dolgozol a pénzért...én is csapattag vagyok:)
Nyerni? Persze, hogy jó lenne - mondom én is. De ahhoz olyan csillagzat alattinak kell lenni. Van olyan aki megfogja a szart és arany lesz belőle. Nos, én sem a csillagzatban, sem az aranycsinálásban nem vagyok jó:))) Ezért inkább a dolgozómat választom, és tűrök és nyelek és a többi....

bluemoon írta...

mimke: tudom én, hogy van olyan helyzet az életben, amikor az emberek csak a szerencsében, a lottó ötösben, vagy egy táska pénz megnyerésében bízhatnak. Ma pl. jött hozzám egy régen látott ügyfelem, és hozott egy bank, bírósági végrehajtáson kívüli árverés előtti értékbecslési eljárásra figyelmeztető levelét, és hogy a fizetetlen banki adóssága fejében elárverezik a házát, amiben két gyerekével lakik a család. És elmondja, hogy azért nem tudta fizetni a részleteket, mert dolgozott ugyan, de nem kötöttek vele írásbeli szerződést, nem jelentették be és persze nem is fizették ki a munkabérét, mondván, hogy a fővállalkozó nem fizetett... Munkanélküli ellátást nem kaphat, a bankos állami kezességvállalási programban nem vehet részt, mert nem volt bejelentve,így a munkaviszonya sem szűnhetett meg, a munkája ellenértékét nem fizeti ki a főnöke. És nincs három és félmilliója, hogy kifizesse az adósságot, és bank elárverezi a házát. És már csak azért reménykedik,hogy még talán áron alul szabad kézből el tudja adni a lakását, hogy maradjon legalább egy milliója, amivel elmehet albérletbe, kifizetheti egy évre előre a lakbért, félre tesz a rezsire, és aztán "csak nem tart ez örökké" ( így mondta) és kezdhetné elölről, a nulláról.
Csak eladni se tudja, mert nincs ingatlanforgalom...

De legalább azt el tudtam neki mondani, hogy a munkaszerződés megkötéséhez nem kell írásbeli forma, az szóban is érvényes. És elirányítottam a jogi segítőkhöz, hogy a munkaügyi bíróságon perelje be a munkaadóját, ne foglalkozzon vele, mi történik a munkaadóval, mert neki bezzeg nincs kenyérgondja, mert érdekes módon a fővállalkozó annyit fizetett, hogy a munkaadónak nincsenek anyagi gondjai. Így ha lesz egy jogerős ítélete, akkor bírósági végrehajtás útján hozzájuthat a járandóságához. Meg a többiek is, aki a próbaper után a bíróság nekik is megítéli az ő járandóságukat.
Hát ennyit a nyereményről...

bluemoon írta...

s@so: pedig fogdoshatnád... mert szerencsét hoz:)))

Lina írta...

Én is beállok a " munkával szerezzük a pénzt" lúzertáborba.
De az új szakmám révén tudom, hogy egyre több embert ragad el a játékszenvedély, éjjel-nappal ott állnak a nyerőautomaták ( félkarú rablók és társaik) előtt és hajigálják bele számolatlanul a zsetonokat, vagy a pénzt, és minden alkalommal abban reménykednek, hogy most akkor megütik a főnyereményt. És ez komolyabb függőség ( és ezáltal betegség) lesz, mint az alkohol, vagy a cigaretta.

Ági írta...

Én se kaptam soha semmit ingyen. De azért ha belegondolok az ilyen tévészerencsejátékok lélektanába, van az a pénz, amit ha elveszítenék ott a kamerák előtt, hát én is elbőgném magam.
Egyébként pedig ez a jelenség nagyon hasonlít arra, hogy a rengeteg tehetségkutató vetélkedőre jelentkező fiatalnak az az egyetlen célja, hogy ismert legyen, sztár legyen, celeb legyen - nem valami értelmes szakma érdekli őket, nem arra törekszenek, hanem a sztárság, az a cél. Szörnyű.

bluemoon írta...

Ja igen, celebség! Ebben a nyitogatós játékban láttam, hogy az aerobik oktató versenyzőnek azt ajánlották, hogy Norbi legújabb dvd-jén ott ugrálhat a háttérben.És ez olyan, de olyan kiugrási lehetőség, hogy ihaj.

Hát nem értem én ezt, ki a csuda tudja, hogy ki végzi a gyakorlatokat a dvd-n háttérben? Méghogy ezzel elindul valakinek a celebség felé vezető karrierje?
Hát lehet. Minthogy nem szoktam ilyen dvd-ket venni, nézni, használni, így én ezt nem is tudhatom...