2009. március 31., kedd

Egyiptom - víz alatt









Vörös tenger, Safaga

10 megjegyzés:

s@só írta...

...akár a víz feletti, akár a vízalatti... csodaszép dolgok, színek, a kövek magukért beszélnek... és rengeteg jó múltszag árad belőlük. Látszik a fotóidon, hogy igencsak jó volt ott lenned:))

bluemoon írta...

Igen, szerettem. Bár a szárazföldi részt csak egyszer néztük meg, nem mintha elég lett volna, de nagyon macerás a közlekedés, a turisták csak autóbusszal, konvojban, helyi idegenvezető kíséretében, és fegyveres őrséggel közlekedhetnek, éjjel kettő körül kell indulni, a helyi sofőrök tök sötétben lámpa nélkül száguldoznak a sivatagban, nappal meg nagyon meleg is van...
De olyan élmény, ami egy életre meghatározó. Nekünk szerencsénk volt, mert olyan csoportba fizettünk be, ahol egy régész volt a helyi idegenvezető. Első kézből származó információkat kaptunk.

Hát a víz alatt meg... a búvárkodás a nagy szerelem.

s@só írta...

"....
a víz alatt csak egy a gond,
a levegő kevés
...."

bluemoon írta...

Dehogy kevés! A palack 12 vagy 15 literes, és a levegő 200-220 bar nyomáson van benne. Egy átlag, gyakorlott búvár 16-18 l/perc levegőt fogyaszt.
A víz alatt 10 méterenként emelkedik a nyomás, és a reduktor a környezeti nyomáson adagolja a levegőt a búvárnak.
Így volt, hogy hetven perces volt a merülésünk, nem nagy mélységben persze...

bluemoon írta...

mármint 10 méterenként 1 barral emelkedik...

s@só írta...

akkor most én jövök palackos kollegina :)
aktív bányamentőként néhanap (hálaégnek manapság csak gyakorlatokon - régen élesben is jócskán) szintén élek néha palackbazárt oxigénnel:)
A Drager BG - 174 tip. bányamentő készülék teljes tömege 14kg, és egy 2 literes palackja van, amiben 200 bar nyomáson van 400 l oxigén. Lefúvószelepes, duplatömlős (a tömlő csutorára és maszkra is csatlakoztatható) a berendezés, oxigén kézi pótadagolóval ellátva. Ezenkívül van még egy okossága. Egy kálipatronon keresztül az elhasznált levegődet megszűrve visszakeringeti neked. Ezért aztán a maximális felhasználási ideje 4 óra, de ebben benne van a fullraszívás esete. Na ezt nem szabad. Mindig annyit megkajálni csak, hogy vissza is tudj menni. Van egy kis finimétered ami mutatja az "időt". Meg persze pár aranyszabály!
A bányamentőraj 5 főből áll. Van egy rajparancsnoka, aki "Isten" rangban van.

bluemoon írta...

A búvárkodásban is létezik az ún. újralégző készülék, én még nem próbáltam, azt hiszem maradok a sűrített levegőnél, illetve annak is egy spéci fajtáját szeretem leginkább a nitroxot. Ebben több az oxigén, mint a levegőben, de cserébe nem lehet vele olyan mélyre merülni mindenféle parciális nyomások, és oxigén mérgezés fennforoghatósága miatt. De én egyébként is azt a részt szeretem a víz alatt, ahol még látszik a napfény. Én csodálkozni megyek a víz alá.:)

s@só írta...

Te blue...! A nitroxban nincs "kéjgáz"? Úgy hangzik :)))))))))

bluemoon írta...

Hehe, a búvárok nem ezért vigyorognak amikor feljönnek a felszínre.
A kéjgáz az N2O, ami dinitrogén-oxid és nem azonos a levegőben lévő nitrogénnel.

De a gázok parciális nyomása miatt a víz alatt több nitrogén kerül a búvár szervezetése, mint a felszínen, és ezért speciális szabályok vonatkoznak a búvárok felszínre emelkedésére, amit illek betartani, ha nem akar az ember dekó-kamrába kerülni, vagy ad abszurdum csak úgy simán meghalni... ( mert a nitrogén képes elraktározódni a szervezetben, és felszínre emelkedés során buborék formájában kiválni, és ott ahol éppen van mindenféle akár katasztrofális következményt okozni, pl. embolia agyban, tüdőben szívben...)
De a nitrox éppen abban különbözik a sima sűrített levegőtől, hogy míg a levegőben kb. 23 % oxigén van, addig a nitroxban ennél több, általában 32-33 %. Azaz a nitrogén ennyivel kevesebb. Ennyivel biztonságosabb vele az előírás szerinti mélységig merülni.
De nem akarlak ezzel untatni...

s@só írta...

áhháááá. .... avagy a dúsított oxigénben előadott mélységi mámor :)) értem én, nagyon is :DDDDDD